Hlavní navigace

Vyjde to napodruhé? EU znovu rozdává miliony na bezplatné obecní Wi-Fi

8. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Roky připravovaný projekt WiFi4EU s velkou slávou odstartoval letos v březnu, ale krátce nato ale Komise dotační program zastavila. Přihláškový formulář měl totiž chybu, která se dala zneužít pro předbíhání. EU vyhradila 120 milionů eur na pomoc při budování bezplatných Wi-Fi sítí a peníze si rozdělí ti, kteří se přihlásí mezi prvními. Zájem byl velký. V první kole chtěla Komise rozdat 1000 kupónů, ale přihlásilo se 18 000 obcí. Včera ve 13:00 byly přihlášky na wifi4eu.eu spuštěny znovu, ale tentokrát již pro 2800 zájemců. Následně ještě čtyřikrát budou co půl roku spuštěna další kola. EU chce rozdat celkem 8000 poukázek na 15 000 eur. Za to budou muset obce nakoupit vybavení, zaplatit instalaci a udržovat provoz sítí alespoň tři roky. Pokud se do rozpočtu nevejdou, musí zbytek uhradit ze svého.

Kde Wi-Fi vyrostou?

Kdekoliv. Je na obci, aby prostředky využila k pokrytí veřejných prostor. Může jít o místní úřady, parky, knihovny, zastávky, nemocnice apod. Je zakázáno žádat o dotace pro místa, kde již veřejné nebo soukromé bezplatné sítě existují. Obce mají 18 měsíců od obdržení poukázky, aby sítě spustily.

Přístupové body budou označeny jménem WiFi4EU a musí nabízet minimální rychlost připojení 30 Mb/s. Volba poskytovatele i firmy provádějící instalaci je ponechána na obci. Všechny sítě budou pro občany bezplatné, bez reklamy a nesmí sloužit ke sběru osobních dat. Evropská komise bude dostupné sítě vzdáleně monitorovat, zdali mají odpovídající kvalitu.

Každá členská země dostane minimálně 15 poukázek, žádná pak nesmí spotřebovat více než 8 % celkového rozpočtu. Obce mohou o poukázku zažádat pouze v jednou v každém kole.

Byl pro vás článek přínosný?