Hlavní navigace

Wikimedia vyvíjí platformu pro syntézu hlasu. Pomohla by 125 mil. lidí

17. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wikipedia je největší otevřená encyklopedie, která sice občas má své problémy, ale obecně se jedná o poměrně použitelný zdroj, ať už se chcete dozvědět cokoli. Každoročně jsou vybírány finanční prostřeky na její provoz, tentokrát je ale komunita z financování vynechána. Wikimedia Sweden zahájila práce na vývoji platformy pro syntézu lidského hlasu. Vývojový tým spolupracuje s KTH Royal Institute of Technology, vývoj platí PTS, švédský telekomunikační regulátor.

 

Ačkoli bude hlasová syntéza optimalizována pro samotnou Wikipedii, Wikispeech je otevřený projekt, takže jej bude moci kdokoli využít, pokud ovšem bude na svém webu provozovat systém MediaWiki, případně nějakou odvozeninu. Doufejme, že se práce zdaří, protože by takový projekt mohl potenciálně velice pomoci lidem se sluchovým postižením.

To je důležité, protože podle Wikimedia Sweden dokonce 25 % uživatelů a uživatelek měsíčně potřebuje či preferuje hlasový přednes oproti čtení. Jedná se o zhruba 125 milionů lidí, takže opravdu není cíleno na zanedbatelné procento uživatelské základny.

Wikipedia 

Zatím se vývojový tým zaměřil na švédštinu, následovat bude angličtina. Posléze se bude věnovat arabštině, kde ale počítá s tím, že půjde spíše o koncept. Kdy bude hlasová syntéza dotažena do zdárného konce, nejspíš neví ani sami vývojáři a vývojářky. Mají však v plánu uvedené tři jazyky do září 2017 dotáhnout tak daleko, že bude možné na základě zkušeností začít pracovat na podpoře zbývajících 280 jazyků. Projekt se v této fázi bude muset opřít o pomoc komunity.

Zdroj: KTH via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?