Hlavní navigace

Wikipedia je dnes vypnutá. Problematická reforma autorského práva v EU se blíží

21. 3. 2019

Sdílet

Oživeno dne 21. 3. 2019

Česká Wikipedia dodržela slovo, dnes vám její obsah neposlouží. Encyklopedie tímto bojuje proti chystané restriktivní reformě autorského práva v Evropské unii.

Česká Wikipedia dnes nefunguje Česká Wikipedia dnes nefunguje

Původní článek ze dne 18. 3. 2019

V únoru Evropský parlament potvrdil, že ministři vlád zemí Evropské unie se shodli na podobě reformy autorského práva, která je rozpracovávána od roku 2016. Během podzimu mnozí značně protestovali proti kontroverzně postavenému návrhu, k žádné zásadní změně návrhu však zatím nedošlo. Návrh byl schválen šestnácti hlasy, proti bylo devět lidí.

Dalším a současně téměř posledním krokem k přijetí reformy bude plenární zasedání europarlamentu, jež proběhne 26. března. Upozornila na to v kauze značně aktivní europoslankyně a Pirátka Julia Reda. Konečné hlasování by se podle ní mělo odehrát buď hned šestadvacátého, případně pak sedmadvacátého března. Bude-li legislativní návrh schválen, členské státy budou mít dva roky na jeho implementaci.

Report: Co má přinést reforma autorského práva v EU?

Připomínám, že odpůrcům a odpůrkyním nejde o to, aby shodili celou reformu, ale jen kontroverzní články 11 a 13. První by mohl přinést tzv. daň za odkaz, druhý zase filtry pro nahrávání obsahu do internetových služeb. Více ve starším odkazovaném rozboru. Nepřekvapí, že mnozí proto ještě plánují velké protesty. Např. internetovou petici proti eurounijnímu reformnímu návrhu již podepsalo téměř 5 milionů lidí.

Protestní vypnutí Wikipedie

Jedním z na webu nejvýraznějších protestů bude vypnutí Wikipedie. Internetová encyklopedie nezanikne a protest se nebude týkat všech jazykových mutací. Specificky bude na den vypnuta minimálně česká Wikipedia. Konkrétně půjde o 21. březen. Internetová encyklopedie se v souvislosti s reformou obává i o svou budoucnost. Specificky má strach z omezení citování, kdy by mohla být nucena za citace platit vydavatelům článků na webu. Dále nepovažuje za rozumné, aby za obsah byly přímo zodpovědné platformy.

Reforma samozřejmě počítá s možností citovat články bez nutnosti platit poplatky, ale pod palbou je nejasná formulace návrhu. Volně mohou být šířeny jen velmi krátké úryvky, což může být vykládáno různě. Jak dlouhý úryvek bude ještě v pořádku? „Wikipedie tak bude hůře přebírat obsah od ostatních, tvorba nového obsahu se proto značně ztíží. To považujeme za velký problém pro budoucí rozvoj i samotnou existenci Wikipedie“, Vojtěch Dostál, předseda spolku Wikimedia Česká republika.

Obecně se však spolku nelíbí omezení svobody, které by mohlo mít i zavedení filtrů pro nahrávání obsahu. Jednak jsou tato řešení drahá, jednak chybují. Provozovatelé služeb proto raději mohou omezit nahrávání obsahu, než aby složitě řešili filtrování a nechávali na svých bedrech zodpovědnost za nahrávaný obsah.

„Dopady na fungování Wikipedie, ale i internetu obecně jsou velmi závažné. Proto se komunita editorů Wikipedie rozhodla, že poprvé v dějinách české Wikipedie sáhne k mimořádnému kroku a encyklopedii na den, 21. března, vypneme. Víme, že to je pro čtenáře nepříjemné, ale něco mnohem horšího může být realitou v případě, že uvedená směrnice bude v předložené podobě schválena a začne platit. Doufáme proto, že v poslední možné chvíli dojde k odvrácení toho nejhoršího,“ dodává Dostál.

Podle něj by mělo na den dojít i k vypnutí německé Wikipedie. K protestu se patrně přidají i další jazykové mutace, editorská komunita o tom právě vyjednává.

Byl pro vás článek přínosný?