Hlavní navigace

Wikipedia našla způsob, jak vás chytit a nepustit. Říká mu „králičí nora“

19. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wikipedia tento týden oficiálně spustila funkci Previews/Náhledy. Mnozí z vás možná byli zapojeni do A/B testování a vídávali ji již minimálně rok. Náhledy jsou malé bubliny, které vyskočí, když myší najedete na odkaz. Nepřekvapivě se v nich objeví náhled na odkazovanou stránku, ve většině případů ilustrační obrázek a několik úvodních vět. Vývojáři funkci dlouho navrhovali a upravovali tak, aby byla užitečná, ale zároveň ne otravná. Nastavili například zpoždění 650 milisekund, aby náhledy neblikaly, i když přes odkaz projde kurzor omylem. K samotnému načítání na pozadí ale dochází již po 200 milisekundách. Podle Nirzara Pangarkara z Wikimedie Foundation jsou kontextové informace klíčovou funkcí celé encyklopedie. Uživatelé se začtou do jedné stránky, tam objeví zajímavou informaci s odkazem, kliknou, tam zase najdou něco nového atd. Říkají tomu rabbit-hole. Králičí nory vás z jednoho původního tématu dostanou na x dalších stránek, aniž byste to původně plánovali.

Wikipedia uvádí Náhledy
Wikipedia uvádí Náhledy
Náhledy z Wikipedie by se mohly objevit i na cizích stránkách
Náhledy z Wikipedie by se mohly objevit i na cizích stránkách
Wikipedia plánuje i další typy náhledů
Wikipedia plánuje i další typy náhledů
Náhledy lze vypnout
Náhledy lze vypnout

Až 28 % provozu Wikipedie vzniká tím, že lidé klikají na interní odkazy. Celkově lidé za měsíc kliknou na 230 milionů linků. Nové náhledy mají využití ještě zvýšit, protože uživatel dopředu uvidí, co na další stránce čekat.

Wikipedia má s funkcí i další plány. Zatím zobrazuje náhledy jen pro běžné články, ale v budoucnu by se bublinách mohly zobrazovat i definice ze slovníku Wiktionary, citáty z WikiQuote, přehrávač s výslovností slov z Commons apod. Wikipedia by také ráda nabídla své náhledy i pro stránky třetích stran. Na Cnews byste si četli o procesorech a zmínka o tranzistorech by byla vyvedena formou odkazu, který zobrazí wikináhled.

Byl pro vás článek přínosný?