Hlavní navigace

Winamp se vrátí ještě tento týden. Zcela nový přehrávač dorazí až příští rok

16. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdysi nejslavnější softwarový přehrávač empétrojek se nachází ve stavu klinické smrti. AOL se před pěti lety vzdal vývoje Winampu a značku, doménu i zdrojové kódy prodal společnosti Radionomy. Ta sice slibovala, že Winampu vdechne nový život, ale neudělala s ním vůbec nic kromě toho, že program opět nabídla ke stažení.

Poslední verzí zůstává Winamp 5.666 z 12. prosince 2013. Sice pořád funguje, ale zub času se na přehrávači podepsal. Ve vývoji byly i verze 5.7 a 5.8, veřejně však nikdy nevyšly. Až minulý měsíc se na internetu objevila dva roky stará betaverze 5.8. Zřejmě to byl řízený únik, aby se o slavné značce opět začalo mluvit.

Winamp 5.8 beta Winamp 5.8 beta

Dobrou zprávou totiž je, že Winamp skutečně ožije. Ještě tento týden (18. října) vyjde finální verze 5.8 pro Windows a macOS. Prozradil to šéf Radionomy Alexandre Saboundjan pro magazín TechCrunch. Na počítačích ale možná půjde o labutí píseň. Na desktopu je prý válka prohraná, ale na mobilech je pořád co zlepšovat. Saboundjan tvrdí, že uživatelé musejí kvůli různému obsahu skákat z jedné aplikace do druhé. Tím nastiňuje, co od nového přehrávače čekat.

Někdy v roce 2019 vyjde Winamp 6 pro Android a iOS. Ač nevíme, co přesně přinese, slova šéfa Radionomy naznačují, že kromě offline přehrávání by nový Winamp mohl v jedné aplikaci nabídnout i streamování hudby, rádia, podcasty nebo třeba audioknihy. Těšíte se?

Byl pro vás článek přínosný?