Hlavní navigace

Winamp slib nesplnil. Nová verze nepřišla a tvůrci se odmlčeli

11. 2. 2020

Sdílet

Na podzim 2018 dostali fanoušci hudby naději, že se jejich oblíbený přehrávač Winamp vrátí v nové verzi 6. Slíbil to šéf Radionomy Group Alexandre Saboundjan, jeho společnost koupila upadající Winamp v roce 2014 od AOLu, ale nevěnovala mu žádnou péči. Nová verze určená pro mobily měla spojit na jedno místo vše, co dnes lidé poslouchají. Kromě hudby tedy i podcasty, možná i audioknihy apod.

Saboundjan řekl, že Winamp 6 vyjde do roka. Čas už dávno vypršel a aplikace nedorazila. Oficiální web winamp.com se od té doby nezměnil, na facebookových a twitterových účtech jsou poslední příspěvky z října 2018. Radionomy ani neodpovídá na naše dotazy.

Každý den se přitom snižují šance na úspěšný comeback, přestože Winamp měl velký potenciál. Součástí Radionomy Group je i služba ShoutCast, skrz níž se vysílá 50 000 rádiových stanic. Samotná skupina je pak ze dvou třetin vlastněna francouzským gigantem Vivendi, kterému patří mj. hudební vydavatelství Universal Music, televizní společnost Canal+, streamovací služba DailyMotion nebo herní studio Gameloft. Nabízela se tedy velká možnost provázání jednotlivých aktivit.

V duchu původního Winampu dnes ruští vývojáři tvoří přehrávač AIMP, který je dostupný pro Windows a Android. Nabízí hodně funkcí a možností skinování, v případě desktopové verze jej lze doplňovat také o pluginy. Vývoj je navíc pořád aktivní a postupně přibývají novinky.

Byl pro vás článek přínosný?