Hlavní navigace

Winamp čeká začátkem roku servisní vydání. Vzkřísí ho Vivendi?

7. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete na Winamp? Začátkem roku 2014 jsme si mysleli, že je zachráněn, ale od té doby bylo ticho po pěšině. Teď už to začíná vypadat mírně nadějněji, ovšem příběh kdysi velice populárního přehrávače k jednoduchosti nesklouzl. Když se vrátíme o dva roky nazpátek, Radionomy koupilo Winamp od AOL, které jej chtělo zrušit. Zhruba v polovině prosince jste možná zaznamenali, že Vivendi kupuje 64,4% podíl Radionomy. Zbylými podílníky jsou zaměstnanci firmy a pak Union Square Ventures. Detaily o obchodu neznáme, ale pokud Vivendi nebude elementem, jenž přivede hudební přehrávač zpátky k životu, tak to už asi nezvládne nikdo. Vivendi je navíc přítomné v hudebním průmyslu, takže by se mohlo zajímat o vývoj Winampu aktivněji než to dosud činilo Radionomy.

Vivendi je nadnárodní firma zabývající se masovými médii. Znát ji budete z hudebního průmyslu, z 80% vlastní video server Dailymotion, podíly má také např. v herních podnicích Ubisoft a Gameloft.

Jak upozornil Martin Brinkmann z gHacks, na fórech věnovaných přehrávači bývalý zaměstnanec odhalil, proč vlastně Radionomy nezvládlo vydal další Winamp. Firmě jednoduše scházel vývojový tým. Podle bývalého vývojáře nás někdy začátkem tohoto roku přesto čeká menší vydání, tedy bez nových funkcí, nová verze bude plnit úlohu čistě servisní. Tedy, budou se odstraňovat knihovny, na které Radionomy nemá práva.

Co dodat? Raději zatím nepodléhejme falešným nadějím. Fanoušci mohou přehrávač používat nadále ve stavu, v jakém je, a mohou doufat, že se Radionomy polepší, případně že bude mít Vivendi na vývoj blahodárný vliv. Vůbec to tak ovšem být nemusí. Ne, že by ovšem neexistovaly alternativy, které jsou aktivně vyvíjeny. Až do servisního vydání nebude Winamp dostupný ke stažení.

Web Winampu už delší dobu pouze slibuje příchod novinek Web Winampu už delší dobu pouze slibuje příchod novinek

Zdroj: Telecompaper | Winamp Forums via gHacks

Byl pro vás článek přínosný?