Hlavní navigace

Winamp pro Android (zkušenosti)

14. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár dny vydal Nullsoft aplikaci Winamp pro Android ve verzi 1.0. Winamp je hudební přehrávač, který určitě znáte z PC a nyní se dočkal své první finální verze i pro mobilní telefony s operačním systémem Android (verze 2.1 a novější). Už v tuto chvíli si ho můžete stáhnout v Android Marketu a to zcela zdarma.

Winamp zvládá všechny základní formáty jako například MP3, FLAC, ACC (m4a), OGG, WMA, WAV. Bohužel pro tuzemské uživatele, není k dispozici v češtině. Mezi podporované jazyky patří angličtina, němčina, francouzština, ruština, japonština a polština.

Přehledné uživatelské prostředí a snadné ovládání

Uživatelské prostředí je jednoduché,  přehledné a navíc obsahuje stejné nebo podobné prvky jako desktopová verze (například žlutý blesk). Ihned po prvním spuštění zazní známa úvodní znělka hudebního přehrávače Winamp a zobrazí se popis ovládacích prvků, což ocení zejména méně zkušení uživatelé.

něco něco něco něco

V dolní části přehrávače vždy najdete hlavní ovládací prvky přehrávání a žlutý blesk, který slouží k přechodu do hlavního menu. Nad těmito ovládacími prvky je lišta s názvem aktuálně přehrávané písničky. Tuto lištu lze vytáhnout a získat tak hlavní okno přehrávače s velkým obrázkem obalu alba právě přehrávané písničky. Po kliknutí na tento obrázek se ještě zobrazí další ovládací prvky k zapnutí náhodného řazení přehrávaných písniček a k zapnutí opakování písničky nebo celého playlistu právě přehrávané hudby.

něco

V hlavním okně přehrávače lze k ovládání použít i gesta. V playlistu právě přehrávané hudby (Play Queue) je možné měnit pořadí skladeb systémem „drag and drop“, k uchopení slouží ovládací prvek ve formě šesti teček umístěný na levé straně před každou skladbou.

něco

Hlavní menu je tvořeno osmi ikonami. Vaši hudební knihovnu si můžete prohlížet podle alba, interpreta nebo žánru. Bohužel nelze zvolit konkrétní složku či složky, z kterých se budou načítat hudební soubory, a tak se může stát, že v hudební knihovně budete mít i zvukové soubory z různých aplikací či her.

Synchronizace přes Wi-Fi, bezplatná hudba, widgety a další

Winamp disponuje zajímavou funkcí – bezdrátovou synchronizací s desktopovou verzí Winampu (verze 5.6 nebo novější). Díky této funkci můžete organizovat vaši hudbu v telefonu, a to bez použití jediného kabelu. Pokud nemáte k dispozici Wi-Fi lze využít i USB synchronizaci. Dále Winamp dokáže (s pomocí svého desktopového kolegy) přenést vaši knihovnu iTunes do mobilního telefonu, což ocení zejména uživatelé Maců.

něco něco něco

Na plochu svého Androidu si může umístit jeden ze dvou pěkných widgetů, přes které můžete snadno ovládat přehrávání hudby. Dále si můžete aktivovat tzv. lock-screen player, díky kterému můžete přehrávání hudby ovládat i při zamčeném displeji. Winampu bohužel chybí ekvalizér, ale i přesto je zvuk kvalitní a ve většině případů by ani korekce přes ekvalizér nebyla potřebná. Winamp lze řídit i přes ovladač na sluchátkách (play/pause), takže nemusíte neustále vytahovat mobil z kapsy.

DT24

Pokud používáte Scrobbling například na desktopu, nebudete o něj ochuzeni ani na Winampu pro Android, Scrobbling je totiž podporován, ale musíte mít nainstalovanou aplikaci Last.fm. Jednou z novinek v této verzi Winampu je možnost streamování hudby dostupné zdarma, kterou si posléze můžete zdarma stáhnout, tuto funkci naleznete v hlavní menu stejně jako možnost poslouchat rádia přes funkci SHOUTcast (pouze Android 2.2 a novější), kterou znají uživatelé desktopové verze Winampu.

Závěr

Na závěr mohu s klidem konstatovat, že rozhodně jde o nejlepší zdarma dostupný hudební přehrávač pro Android. Nabídne pěkné a přehledné uživatelské rozhraní, podporu spousty hudebních formátů a zajímavou funkci synchronizace přes Wi-Fi. Takže rozhodně doporučuji minimálně vyzkoušet!

Byl pro vás článek přínosný?