Hlavní navigace

Nadšenec vytvořil věrný remake Winampu 2.9. Funguje ve webovém prohlížeči

13. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nevěříte? Webovou aplikaci můžete nakrmit svými empétrojkami a přehrávat jako na konci milénia.

Winamp je v pánu. Legendární hudební přehrávač AOL koncem roku 2013 poslalo na odpočinek. V následujícím roce došlo k odkupu přehrávače firmou Radionomy. Nebyla to však záchrana, jak byste si patrně představovali. Od té doby vývoj oživen nebyl, chyběly pracovní síly. Začátkem roku 2016 se mluvilo o možnosti částečné obnovy vývoje, ale ani slíbeného servisního vydání jsme se nedočkali. Oficiálně tak poslední verzí zůstává „ďábelský“ Winamp 5.666 z listopadu 2013 s tím, že oficiální web přehrávače dodnes láká na změny budoucí. Letitá hláška už naděje nevzbuzuje, pokud si ale chcete aspoň připomenout staré časy – přesněji řečeno konec 90. let – s empétrojkami, kde Winamp kraloval, nepřehlédněte jeden zajímavý a zdařilý pokus o oživení.

Winamp 2.9 na webu

Lépe řečeno se jedná spíše o památník, protože tenhle přehrávač budete nastálo používat těžko. Winamp2-js je webovou verzí klasického přehrávače (verze 2.9), kterou vytvořil Jordan Eldredge. Jistě, uživatelské prostředí je už z dnešní perspektivy úsměvné, což platí zvlášť, když plave v okně prohlížeče. (To be fair, osobně jsem nikdy nebyl fanda tohoto vzhledu.) Webová aplikace nicméně představuje velmi funkční kopii Winampu 2.9.

Winamp2-js nabízí prakticky totéž jako Winamp 2.9 Winamp2-js nabízí prakticky totéž jako Winamp 2.9

Jen s tím rozdílem, že tento remake, jak bych aplikaci popsal, byl napsán pomocí HTML 5 a JavaScriptu. Což nám připomíná, jak je dnes web mocný. Na webu oživený Winamp vám umožní přehrávat své empétrojky z lokálního úložiště, používat ekvalizér a další funkce. K dispozici je několik motivů vzhledu a můžete si do aplikace nahrát vlastní. Podporovány jsou i klávesové zkratky.

Když např. zmáčknete Ctrl+D, hlavní okno se zvětší na dvojnásobek původní velikosti. Kdybyste chtěli svým dětem přiblížit pro ně pravděpodobně nepochopitelný fenomén (nezapomeňte, že dnes se hudba pouští, ale nestahuje ani neripuje), máte jedinečnou množnost. Zdrojové kódy projektu Winamp2-js naleznete případně na GitHubu. Co dodat? Zmíněný vývojář odvedl solidní práci.

Byl pro vás článek přínosný?