Hlavní navigace

Životnost Windows 10 verze 1809 prodloužena. Microsoft i pozastavuje upgrady

16. 4. 2020

Sdílet

Rekapitulujeme, jaký vliv má koronakrize na Windows, a předáváme nové informace. Windows 10 verze 2004 uvolněn nebyl, zato došlo k prodloužení životnosti verze 1809 a pozastavení automatizovaných upgradů.

Začněme shrnutím dosavadního vývoje. Koronakrize se na přístupu k vývoji a servisu Windows projevila tak, že Microsoft od května nevydává volitelné kumulativní aktualizace s opravami, které nesouvisí s bezpečností. V tomto týdnu proběhlo dubnové záplatovací úterý, přičemž firma navzdory očekáváním a zavedené praxi nevydala Windows 10 verze 2004, který byl dokončen loni v prosinci a od té doby se v něm jen odlaďují chyby. Dokonce stále nebyl uvolněn ani do testovacího okruhu Release Preview a zůstává k dispozici jen ve Slow ringu. ISO naproti tomu vyšlo začátkem března. Loni v září Microsoft ještě počítal s tím, že se následující jarní vydání bude nazývat May 2020 Update. Podle čerstvé informace to zřejmě stále platí. Firma ovšem možná nebude chtít působit zbytečné komplikace, byť by vydání mohla pojmout volným tempem. Že se do velkých komplikací hnát nechce, naznačují také nové informace o verzi 1809.

Prodloužení životního cyklu Windows 10 ve verzích 1709 a 1809

V důsledku krize Redmondští ve druhé polovině března prodloužili životnost Windows 10 verze 1709, takže ji lze používat až do října. Sdělení se týká jen firem. Tentokrát Microsoft oznámil prodloužení podpory, které se dotýká i spotřebitelů a spotřebitelek. Windows 10 verze 1809 je totiž nadále podporována i na úrovni domácností a poslední servisní aktualizace měla obdržet 12. května 2020.

Novým datem, kdy končí životnost verze 1809, je 10. listopad 2020. Pro pořádek dodávám, že se to týká edic Home, Pro, Pro Education a Pro for Workstations. Nové aktualizace budou dostupné jako standardně ve službách Windows Update, Windows Server Update Services a Microsoft Update Catalog. Verzi 1809 koncem března stále používalo kolem 11 % zařízení, na nichž běží Desítky.

Těšíte se na Windows 10 verze 2004 tak, že jste na něj už přešli před oficiálním vydáním?

Ale pozor, současně Microsoft stanovil, že pozastavuje automatizovaný proces migrace na novou hlavní verzi. Týká se to Windows 10 verze 1809 v edicích HomePro. Vy sami upgrade na novější vydání Desítek samozřejmě můžete zahájit manuálně, Windows Update však upgrade sám od sebe neprovede. Výrobce slibuje, že až dojde na obnovu procesu automatizovaného aktualizování, bude velmi pomalu postupovat a proces upgradu bedlivě sledovat.

DT24

Redmondští prodlužují životnost také některým starším firemním produktům. V případě zájmu se podívejte do článku 4557164 na webu Microsoft Support.

Zdroj: Windows IT Pro Blog | Microsoft Support via Windows Update na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?