Hlavní navigace

Jaké funkce ruší May Update? Na vlásku visí Windows To Go nebo ochrany WEP a TKIP

28. 5. 2019

Sdílet

Kdo půjde z kola ven tentokrát? Jaké funkce Redmondští už nevyvíjí a tím je předurčují k postupnému vyřazení ze služby?

Při příležitosti vydání nové hlavní verze Windows 10 Microsoft vždy zveřejní seznam odebraných funkcí, případě funkcí, které přestává vyvíjet. Ty se tak oficiálně stávají kandidáty na úplné odstranění někdy v budoucnu. Ne vždycky se jen přidává, staré a již překonané funkce je rovněž potřeba s citem zase vyjímat. Typicky za sebe mají nějakého (duchovního) nástupce.

Příležitostně se stane, že se nějaká funkce vrátí do země živých. Microsoft se např. plánoval zbavit Malování, byť zrovna ono ovšem mělo v určité podobě přežít v ústraní. Grafický editor nakonec zůstal základní součástí Windows 10 a dokonce byl vybaven novými funkcemi. Minule bylo předznamenáno, že budou odebrány Výstřižky, rovnou pak už byla vyřazena např. Konzole pro správu Trusted Platform Module.

Tip: Jaké funkce Microsoft odstranil z Windows 10 October 2018 Update?

Jak je to tentokrát?

Funkce odebraná z Windows 10 verze 1903

Co se May 2019 Updatu týče, úplně odebrána byla oficiálně jen jedna funkce:

  • Aplikace Zprávy nepodporuje synchronizaci SMS. Pro synchronizaci má dnes Microsoft řešení s názvem Váš telefon. Zprávy jsou do určité míry jejím předchůdcem, fungovaly ovšem jen s kombinaci s Windows 10 Mobile. Aplikace samotná prozatím zůstává přítomna a prohlédnete si v ní starší SMS.

Funkce, která bude odebrána (někdy) příště

  • Ovladač pro vzdálenou plochu typu XDDM. Jedná se o typ ovladače představený ve Windows 2000, tj. není právě nejčerstvější. Od Windows 10 verze 1903 proto služby pro vzdálenou plochu při jediné relaci využívají raději novější WDDM.

Funkce nadále nevyvíjené

Níže uvedené funkce zatím ve Windows najdete ve stávající podobě, tj. již nejsou aktivně rozvíjeny, a po určitém čase může dojít k jejich odebrání.

  • Synchronizace nastavení hlavního panelu. Microsoft nejde cestou rozšiřování synchronizace a stav Windows 8 už Desítky patrně nedosáhnou. Synchronizace zatím funguje, ale Redmondští přímo upozorňují, že ji někdy příště vypnou.
  • WEP a TKIP. Prozatím platí, že pokud se připojujete k Wi-Fi používající tyto obstarožní a překonané metody zabezpečení, Windows vás jen upozorní na možné nebezpečí. V budoucnu už se ale k takto zabezpečeným sítím vůbec nepřipojíte. Tyto technologie ostatně neodporučujeme používat už dlouho. Vždyť ani mladší WPA2 už neplatí za účinnou ochranu.
  • Windows To Go. Funkce cílí na podnikové prostředí, jedná se vlastně o instalaci Windows, která je přenosná a spustitelná z úložiště pro USB. Microsoft nicméně Windows To Go přestává vyvíjet. Taková instalace totiž nepodporuje upgradování na nové hlavní verze systému, tudíž neumožňuje, aby instalace zůstala aktuální. Dále prý vyžaduje specifické zařízení pro USB, které už není běžné. Microsoft neřekl výslovně, že funkci odebere. Pravděpodobně k tomu časem dojde, to je ale zatím pouze spekulace.
  • Aplikace Print 3D. Nástroj pro tisk na tiskárnách trojrozměrných objektů již není doporučen. Místo něj byste se prý měli obracet na aplikaci 3D Builder.

Zdroj: Microsoft Docs via gHacks Tech News

Byl pro vás článek přínosný?