Hlavní navigace

Edge ve Windows 10 verze 2004 konzumuje méně paměti. Polepší se nejspíš i Chrome

19. 6. 2020

Sdílet

Když Microsoft začal vyvíjet prohlížeč na bázi Chromia, tvrdil, že tím bude obohacovat i originální projekt. Mnohá vylepšení se už dostala zpátky do Chromia, takže z nich těží i další prohlížeče. Tentokrát se Redmondští chlubí tím, že nový Edge těží ze zlepšení práce s pamětí ve Windows 10 verze 2004, která cílí na aplikace typu Win32.

Díky lepší správě paměti tak prohlížeč dle raných pozorování konzumuje o 27 % paměti méně. Jenže Microsoft zapomíná říct, s čím údaj srovnává. Se starým Edgem? Se všemi ostatními prohlížeči? Nebo s novým Edgem, který běží ve starších vydáních Desítek? Právě poslední scénář se zdá být nejpravděpodobnější, ale jistí si být nemůžeme. Úplně bezcenný údaj ani tak není – softwarový gigant zapracoval na optimalizacích, které mohou vyústit v zajímavý výsledek.

Není ale jasné, jak si polepšíte, pokud přejdete z Chromu, Firefoxu, Vivaldiho apod. Stejně tak z vyjádření Microsoftu není jasné, jestli z optimalizace budou těžit ostatní prohlížeče postavené na Chromiu. Je to ale jasné z příspěvku na webu projektu Chromium, kterého si všiml Paul Thurrott. Prohlížeč je díky malé úpravě schopný ze zlepšení ve Windows 10 v2004 čerpat také. Pro prohlížeč nechvalně proslulý konzumací paměti je to dobrá zpráva. Kdy ale Chrome novinku reálně využije, nevíme. V případě zájmu sledujte bug č. 1014701.

Zdroj: Microsoft Edge Blog | Chromium Gerrit via Thurrott.com

Byl pro vás článek přínosný?