Hlavní navigace

Většinu červencových novinek Microsoft přidává do Windows 10 verze 20H2

27. 7. 2020

Sdílet

Zhruba v polovině června Microsoft představil letošní podzimní vydání Windows 10. Lépe řečeno jej uvedl do testovacího kanálu Beta. Uvedl, že opět půjde o malé vydání, jež bude reálně distribuováno jako servisní aktualizace pro verzi 2004. Jednalo se o mimořádně nezajímavé uvedení – první testovací vydání řady 20H2 totiž oproti verzi 2004, z níž vychází, nenabídlo nic navíc (jen v základu integrovaný Edge). Změnilo se to v pátek večer, kdy se do kanálu Beta podívalo nové sestavení (19042.421) a nabídlo hned několik novinek. Jsou povědomé, neboť se teprve během července objevily v kanále Dev. Za prvé se jedná o úpravu vzhledu dlaždic v nabídce Start. Je to změna čistě vizuální, kdy se pozadí dlaždic raději zbarvuje podle zvoleného hlavního motivu, jenž je v základu buď světlý, nebo tmavý.

Přepínání mezi stránkami v Edgi

Jestliže zobrazování jednotlivých otevřených webů v Edgi v nabídce pro přepínání programů (Alt+Tab) vypadalo jako experiment, tak teď je jeho zařazení do Windows jisté. Nové chování bude nastaveno jako výchozí, lze ho ale vypnout, chcete-li se jako doposud přepínat mezi celými okny prohlížeče. Funkci podporuje Edge od verze 83.0.475.0.

Doslova před několika dny se Windows v kanále Dev ve spolupráci s Edgem naučil zobrazovat na hlavním panelu všechny stránky otevřené v Edgi, které patří připnutému webu. Tyto stránky tedy mohou být rozmístěné v různých oknech. Podle Microsoftu je to stejné jako u jiných aplikací – nad zástupcem programu očekáváme, že uvidíme všechna jemu patřící okna. V tomto případě potřebujete alespoň Edge 85.0.561.0.

Drobné novinky v sestavení 19042.421

Microsoft chce dále více personalizovat aplikace připnuté ke hlavnímu panelu po instalaci Windows, případně při přidání nového uživatelského účtu. Má ovšem velice omezené možnosti, jak se o vás něco potenciálně dozvědět a při standardním používání vás už tahle problematika trápit nebude.

Dále se místo šipky v pravém horním rohu oznámení opět ukazuje křížek. Důležitější ale je, že budou standardně vypnutá shrnutí o tom, co jste zmeškali, když byl zapnutý Pomocník pro soustředění. Dále se do Nastavení dostávají další informace o zařízení, jež byla dostupné jen v Ovládacích panelech. Navíc odkazy na tuto stránku budou přesměrovávány právě do Nastavení.

Pamatujete na nový hybridní režim uživatelského prostředí pro zařízení 2-v-1, jenž byl nedávno dodán do již hotového May 2020 Updatu? Windows 10 se při odpojení nebo připojení klávesnice zeptal, jestli chcete změnit režim. Microsoft teď zkouší, jak se osvědčí, když se už systém ptát nebude. Někteří vlastníci či vlastnice zařízení z rodiny Surface prý již takový přístup mohli zaznamenat. Chování můžete upravit dle vlastních preferencí.

Závěr

Tolik hlavní novinky v kostce, detailněji jsme se jim věnovali ve výše odkazovaných článcích. Možná jsme nečekali, že se Microsoft rozhodne do betaverze implementovat takhle čerstvá vylepšení, jež se v kanále Dev zrovna neohřála. Nejedná se však o žádné velké funkce, mění se jen detaily Windows 10, takže jejich zakomponování do verze 20H2 patrně nebude problematické.

Nedávno se Redmondští rozhodli, že kanál Dev (dříve Fast ring) už nebude obsahovat další hlavní vydání. Jedná se spíš o líheň funkcí, které mohou být dle rozmyslu vývojového týmu přesunuty do nižší instance, kde už firma testuje další konkrétní vydání Windows. Naplno jsme takový přesun tentokrát viděli vůbec poprvé.

Považujete novinky ve Windows 10 verze 20H2 za přínosné?

Zdroje: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?