Hlavní navigace

Windows 10 je po skoro pěti letech aktivně používán na více než miliardě zařízení

17. 3. 2020

Sdílet

Od začátku bylo zřejmé, že dostat Windows 10 na miliardu zařízení nebude tak snadné. Původní odhad byl mimo, Microsoftu se to ovšem konečně podařilo.

Do dvou až tří let od uvedení bude Windows 10 pohánět miliardu zařízení. Tak zněl původní plán Microsoftu, který koncem dubna 2015 na konferenci Build odhalil Terry Myerson, tehdejší šéf divize operačních systémů. Plán to byl až příliš ambiciózní a zjevně počítal s tím, že se Microsoft obuje do prodeje smartphonů. Jenže v tomto odvětví rychle ukončil činnost. Do oné miliardy Microsoft počítal také s Xboxy, Hololens a různými dalšími zařízeními s podvozkem jménem Windows. Ani s konzolemi se Redmondským nakonec nedařilo a Hololens je dodnes ryze okrajová platforma pro experimentování. Naplnění cíle primárně stálo na osobních počítačích s Windows 10, jejichž ekosystém nabízí mnoho různých tvarů a vlastností.

Programu Windows Insider Program se účastní 17,8 milionu lidí.

Jenže počítače s ohledem na vysokou morální životnost už nemění každý co dva roky, navíc máme tablety a smartphony. Tento trh se tak trvale zmenšuje. Tohle všechno byly faktory známé už v době, kdy si Microsoft cíl stanovil. (Pro pořádek jen dodávám, že Microsoft také nabídl upgrade zdarma ze starších vydání Windows.) V létě 2016 sám přiznal, že s odhadem přestřelil. Roky jsme sledovali, jak se Windows 10 rozšiřuje, před zhruba rokem byste jej našli na více než 825 milionech zařízení.

Vysněná miliarda realitou

Teprve dne 16. března 2020 mohl Microsoft oznámit, že už lidé na celém světě používají přes jednu miliardu zařízení s jádrem Windows 10 – pořád se bavíme o všech typech zařízení. Desítky byly původně vydány koncem července 2015. Naplnění cíle tak Redmondským zabralo necelých pět let. Čerstvé oznámení doplnili spornými vyjádřeními. Zejména tím, že s každým sestavením Windows 10 zaznamenávají zlepšení zákaznické spokojenosti díky opravám a novým funkcím.

Výraz sestavení byl patrně použit omylem. Když vezmeme v potaz jen nové hlavní verze, v posledních letech jsme se mnoha novinek nedočkali, protože Windows je dospělý produkt. (S jednou výjimkou, viz dále.) V posledních letech je také hojně diskutován přístup firmy k testování, protože servisní aktualizace přináší každý měsíc nové a mnohdy výrazné problémy nad rámec těch vyřešených. Loni se Microsoft aspoň povedlo nové hlavní verze Windows 10 nasadit poměrně pokojně díky opatrné distribuci – v přímém kontrastu s předcházejícím debaklem.

Když jsme u toho, ani upgrady občas měnící nastavení nejsou něčím, co by lidé vyloženě milovali. Jak jsem už ale naznačil, loni Microsoft začal věci měnit k lepšímu, takže aktuálně už můžeme být relativně spokojení. Ještě k oné výjimce: jestliže od sebe posledních několik verzí Windows 10 ne každý nerozezná, rozdíl poznají lidé s různými hendikepy. V této oblasti Microsoft přináší vylepšení opravdu pokaždé.

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?