Hlavní navigace

Windows 10 build 10036: uživatelské prostředí i ovládání jsou dotaženější

16. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uniklá Windows 10 naznačila nevyhnutelné – prostředí systému se dále proměňuje. Zatímco Ovládací panely považujeme za relikt, zatím se jim podařilo přežít. Pomalu však nastává čas, aby je Microsoft poslal na věčnost. Desítky prostupují menší zaoblené přepínače. I kdyby se vám styl nelíbil, alespoň prostředí začíná být jednotné.

 

Bohužel to znamená více nových ikon. Došlo už také k nahrazení ikony Koše, nad níž jsme lamentovali během února. Nabídka Start se od minule výrazně neproměnila, pouze vizuálně – je poloprůhledná. Přepínání mezi klasickým režimem a režimem ovládání pro tablet (Continuum) dosud spočívalo v dotázání se uživatele.

Aktuálně v nastavení lze vybrat, buď aby se režimy přepnuly automaticky bez ptaní, nebo se vás systém nezeptá a režimy nepřepne. Zájemci zůstanou u toho, že se Windows pokaždé slušně dotáží. Tlačítko Start je sice stejně velké jako např. ve Windows 8.1, ale ikona samotná se zmenšila po vzoru ostatních ikon na hlavním panelu. Prostředí na přepínání Wi-Fi se dále vyvíjí a panel vizuálně kopíruje centrum s oznámeními.

Pohled na Windows 10 (build 10036)
Pohled na Windows 10 (build 10036)

Uživatelé Microsoftu v souvislosti s dotykovými operačního systémy často vytýkali, že je nenechal vybrat si. Zvolil jednu cestu a vlak přes ní nejel. Virtuální plochy konečně dovolují nechávat na hlavním panelu vždy ty ikony, které patří oknům na dané ploše. Zůstat můžete i u toho, aby se na hlavním zobrazovaly vždycky všechny ikony.

Podobně může klávesová zkratka Alt+Tab zobrazit buď všechna okna, nebo jen okna z dané plochy, což sníží riziko zmatení a ztráty orientace. Kdyby vás obtěžovaly pomocné funkce související s připínám oknem ke stranám obrazovky, lze je vypnout. Týká se to mj. nabídky s dalšími okny, jež vyskočí po připnutí okna ke straně, zatímco druhá část obrazovky zůstává nevyplněná.

Dobré je, že budeme mít na každý pád na výběr a nové funkce si budeme moct zapnout nebo vypnout podle osobní potřeby. Ono už to platí pro samotné Metro. Na dlaždice narazíte také v malé nabídce Start, ale pokud budete chtít, bude systém vypadat ryze desktopově a nebude vám nutit celoobrazovkové Úvodní obrazovky apod.

Byl pro vás článek přínosný?