Hlavní navigace

V Poště si konečně zvolíte vlastní písmo. Tmavý režim je konzistentnější [Windows Insider]

5. 2. 2019

Sdílet

Novinek už Windows 10 Insider Preview build 18329 mnoho nenabízí, Pošta se ale blýskla něčím, co měla umět už od začátku.

Poslední sestavení testovací Windows 10 nepatří k těm vyloženě zajímavým, protože v této fázi vývoje Microsoft primárně ladí chyby. V tomto ohledu především musím upozornit, že známých problémů s Windows 10 Insider Preview build 18329 je zjištěno mnoho. Ačkoli se Redmondští opět dokázali zbavit řady chyb, pokud vás postihne jedna z těch zbývajících, radost mít nebudete. Patří k nim např. někdy nefungující posuvník pro ovládání jasu displeje, což při cestách na notebooku neoceníte. Podobně si radostí nezavýsknete, pakliže ztratíte reprodukci zvuku kvůli potížím s kartami Creative X-Fi, případně když vypoví služeb čtečka paměťových karet od Realteku. Důrazně doporučuji, abyste si před případnou instalací prošli seznam známých problémů a možná rizika zvážili.

Pošta s vlastními typy písem

Přesto Windows 10 Insider Preview build 18329 obsahuje aspoň jednu pro masu významnou novinku. V integrovaném e-mailovém klientu Pošta je konečně možné nastavit vlastní typ písma. Jedna ze základních funkcí nám od prvopočátku chyběla, zvlášť když je výchozí písmo drobné (a program neumožňuje smysluplně přibližovat, což patří k mnoha jeho značně základním nedostatkům). Teď už si vyberete typ písma, velikost a další základní parametry.

Microsoft potvrdil, že se jednalo o jednu z nejžádanějších funkcí, trvalo mu ovšem zhruba tři a půl roku, než se k implementaci dobral. Zatím si novinku stejně nevyzkouší každý, Pošta ve verzi 16.0.11231.20082 je postupně distribuována napříč Fast ringem. (Osobně jsem zatím aktualizaci neobdržel, takže se opírám pouze o oficiální informace.)

Windows 10 Insider Preview build 18329 Windows 10 Insider Preview build 18329

Současně vydání rozšiřuje tmavý režim zobrazení, který byl trestuhodně nedodělaný. Dosud se totiž do tmavého kabátu oblékly postranní panely, nikoli však tělo zprávy, jež kvůli kontrastu nepříjemně bilo do očí. Naštěstí už to neplatí. Dočasně zprávu ve světlé zobrazíte tlačítkem na nástrojové liště. Podobně se do tmavé oblékne dříve vždy světlé okno při aktualizaci události v Kalendáři. K němu se vztahuje stejné číslo verze jako k výše uvedené Poště.

Další novinky v sestavení 18329

Kdybyste byli vybaveni správným hardwarem a používali platformu Windows Mixed Reality, všimnete si zásadní novinky. Microsoft umožňuje, abyste v tomto prostředí spouštěli klasické desktopové programy pro prostředí Win32. Sám jako příklady uvádí Spotify, Paint.NET a Visual Studio Code. Očekává, že provoz nebude zpočátku bezproblémový, takže mu případně sdělujte zpětnou vazbu, chcete-li se podílet na zlepšení situace.

Windows 10 Insider Preview build 18329 dále ve výsledcích vyhledávání zobrazuje v horní části okna nejpoužívanější aplikace. Uvidíte je, aniž byste museli začít psát, což možná bude pro někoho zvláštní inovace. Tuto funkci ale nemusí mít k dispozici každý, Microsoft ji uvolňuje řízeně skrze své servery. Nové sestavení není dostupné v každém jazyce. Češtiny se jednorázový výpadek netýká, v případě slovenštiny však upgrade skrze Windows Update neočekávejte v edicích Windows 10 Home, Home N a Pro N.

Byl pro vás článek přínosný?