Hlavní navigace

Jak je to s Windows 10 Home Ultra? Chystá Microsoft novou edici operačního systému?

29. 5. 2019

Sdílet

Dell řekl, že bude nový model laptopu XPS 13 prodávat s Windows 10 Home Ultra. Chystá tedy Microsoft novou edici operačního systému?

Zní to jako sarkastický komentář? Nebo útržek z parodie? Windows 10 Home Ultra je nicméně koncept, který se byl zmíněn známou firmou. Jak upozornil Neowin, Dell na Computexu včera oznámil nový model počítače XPS 13. Kromě moderního hardwaru se má začít prodávat s Windows 10 Home Ultra. Jak všichni víme, taková edice neexistuje.

Rozběhlo se nové kolo spekulací a odhadů, co to znamená. Paul Thurrott odhadoval, že Microsoft tímto naplní plány, o kterých reportoval před více než rokem. Podle nich měla vzniknout nová edice Desítek s názvem Home Advanced. Název napovídal, že by se funkčně i cenově mohla zařadit někde mezi edice Home a Pro. Nový produkt jsme na trhu ovšem dosud nezaznamenali.

Nový produkt by byl cílený primárně na výkonné stroje, jejichž majitelé a majitelky nepoptávají specifikace edice Pro, ale edice Home nedostačuje jejich hardwaru. Microsoft má dobrý důvod ke drobení operačního systému do více edic – tím jsou samozřejmě peníze. Trh s počítači se už roky postupně zmenšuje, takže se snaží více utržit na produktech, které se prodávají. Proto ostatně před dvěma roky vznikla edice Pro for Workstations.

Neowinu však Microsoft nakonec řekl, že žádná nová varianta sytému jménem Windows 10 Home Ultra neexistuje. Mary Jo Foley odhaduje, že určitá lepší a dražší edice Home existuje, byť se nakonec nemusí nazývat Ultra. Nepovažuje za náhodu, že se tato myšlenka vrací. Čas ukáže, jestli Microsoft nový produkt představí.

Byl pro vás článek přínosný?