Hlavní navigace

Oznámení už vás nejen při sledování videa nevyruší [Windows Insider]

8. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Vy si ještě vzpomenete na nějaký October 2018 Update?

Je to již více než měsíc, kdy původně oficiálně a pro všechny vyšel ke stažení Windows 10 verze 1809. Po pár dnech byl systém stažen z distribuce a dodnes nebyl znovu vydán. Naneštěstí jsme z úst Microsoftu neslyšeli nic dalšího k tématu, místo toho se firma prezentuje dalším sestavením z příští řady. Windows 10 Insider Preview build 18277 pochází z rodiny „19H1“ a najdete ho ve Fast ringu. I pro toto sestavení platí upozornění, že s ohledem na načatý vývojový cyklus, kdy se vývojový tým vrtá v jádře, může novinka obsahovat nepříjemné chyby, přičemž vám na oplátku nenabídne ani mnoho nových funkcí. Menší vylepšení se ale opatrně začínají kumulovat.

Hlavní novinky ve Windows 10 build 18277

Sestavení 18277 dále zlepšuje škálování klasických programů pro prostředí Win32 na jemných obrazovkách. Tentokrát však nehovoříme přímo o nové funkci. Ve výchozím stavu však bude aktivní funkce, jejímž účelem je zostřit prostředí rozostřených aplikací. Objevila se poprvé ve Windows 10 v1803 a Microsoft si je zřejmě jistý, že její aktivace bude převážně přínosná.

V letošním jarním vydání Desítek se Microsoft více zaměřil na funkci, jež vám pomůže lépe se soustředit na práci potlačením oznámení. Pomocník pro soustředění však má jednu nepochopitelnou vadu, a sice nedokáže sám zareagovat na určité typy činností (s výjimkou hraní her). Oznámení potlačí po manuální nebo plánované aktivaci.

Dobrá zpráva zní, že se v sestavení 18277 konečně učí reagovat na aplikace běžící v celoobrazovkovém režimu. Teoreticky vás tak už oznámení nebudou obtěžovat při sledování videa, pouštění prezentací apod. Tedy pokud chcete, tato funkce bude volitelná.

Centru akcí upravíte nastavení jasu obrazovky posuvníkem. Kromě toho tlačítka v sekci Rychlé akce přeskládáte přímo v postranním panelu, aniž byste museli přejít do Nastavení. Platí to nejen pro změnu umístění, ale také pro odebírání nebo přidávaní nových tlačítek.

Další změny

Nabídka emoji se opět rozšiřuje, Microsoft se totiž chystá na vydání Emoji 12. To je naplánováno na březen 2019. Ochranný režim Application Guard pro Edge přidává správu přístupu k mikrofonu a webkameře, který tedy v tomto režimu můžete zakázat.

Uprostřed seznamu oprav je pak nacpané upozornění, že Průzkumník souborů se v některých instalacích může během nadcházejících týdnů lehce lišit od standardní podoby. Jak? To firma zatím nespecifikuje. Experimentovat bude také s nástrojem na pořizování snímků obrazovky. Buďte tedy ostražití. Kompletní přehled změn, oprav a známých chyb najdete na blogu Windows Experience.

Byl pro vás článek přínosný?