Hlavní navigace

Váš telefon podporuje asistivní technologie a MMS [Windows Insider]

7. 6. 2019

Sdílet

Zatímco samotná nová sestavení Windows 10 „20H1“ nám prakticky žádné novinky nenabídla, inovace se odehrávají v aplikacích. Teď zejména ve Vašem telefonu.

V poslední době Microsoft vydal dvě sestavení Windows 10 Insider Preview. Jen jednom přitom stojí za pozornost. Windows 10 Insider Preview build 18908 vyšel 29. květnabuild 18912 pak 5. června. Oba zástupci spadají do vývojové větve „20H1“ s tím, že Microsoft stále ještě nezačal testovat vydání „19H2“ cílené na letošní podzim.

Novější sestavení nabídlo jen opravy chyb s výjimkou prozrazení názvu stránky hypertextového odkazu v nástroji Předčítání. Naproti tomu sestavení 18908 do testovacího ringu přihodilo alespoň nové funkce pro Váš telefon. Stále platí, že pro vyzkoušení zrcadlení obrazu musíte mít zařízení s Androidem 7 či novějším.

Specificky jsou podporovány modely S10e, S10, S10+, S9, S9+, S8, S8+, A8, A8+, Note 9 nebo Note 8 od Samsungu, dále OnePlus 6 a 6T. Počet podporovaných smartphonů se tedy postupně rozrůstá. Zbylé požadavků zůstávají stejné, viz původní oznámení v článku Zrcadlení obrazu z mobilu na prvním videu. Teď k novým funkcím.

Asistivní technologie

Microsoft se tentokrát zaměřil na uživatele a uživatelky s určitými handicapy. V nástroji Your Phone Companion je nově podporováno předčítání textů asistivní službou TalkBack. Zapnete-li v Androidu podporu pro čtení v uvedené aplikaci, může vám pak Předčítání ve Windows nahlas číst texty na obrazovce telefonu. Jinými slovy Microsoft aktivoval ovládání pro nevidomé pro vzdálený přístup.

Druhé vylepšení pak umožňuje používat lupu lidem s horším zrakem pro přibližování části obrazovky smartphonu na počítači. Lupa dokáže sledovat pohyb myší nebo klávesnicí po zprostředkovaném obsahu obrazovky mobilu. Opět ale nejdříve musíte v Androidu aktivovat TalkBack a podporu asistivních technologií pro Your Phone Companion.

Nad zrcadleným obrazem ve Vašem telefonu rovněž spatříte novou lištu s tlačítkem, které vás v Androidu přenese do nastavení klávesnice, kde upravíte její rozvržení nebo jazyk. Toto nastavení se specificky týká hardwarové klávesnice na počítači, pomocí níž budete v telefonu vzdáleně zadávat text. Změna tudíž neovlivní nastavení klávesnice v telefonu.

Bohatší zprávy

Váš telefon dále čerstvě podporuje další možnosti v oblasti zpráv. Synchronizace SMS byla jednou z prvních dvou funkcí. Teď už ale nástroj také podporuje MMS, byť to s ohledem na limitace a rozšíření technologie nejspíš nechá většinu z vás vlažnými. Dále přibyl indikátor nepřečtených zpráv. Najdete ho v levém panelu, v přehledu konverzací a na hlavním panelu v ikoně aplikace.

Připadala vám konverzační vlákna příliš strohá? Váš telefon už synchronizuje profilové fotografie kontaktů. Nově lze na zprávy odpovídat přímo z oznámení ve Windows 10. Aplikace vám i zprostředkuje emoji pro oživení textových zpráv. Microsoft oznámil rovněž nové logo Vašeho telefonu a možnost synchronizace smartphonu přes mobilní sítě, o tom jsem už ale psal o chvíli dřív.

Je také dobré upřesnit, že uvedené novinky v oblasti propojení počítače s telefonem nesouvisí přímo s novými sestaveními Windows 10 Insider Preview, i když to tak Microsoft mnohdy prezentuje. Pouze jde o příležitost, jak upozornit na novinky v aplikacích. A samozřejmě, že testování pak probíhá právě v programu Windows Insider. (Nemusí ale nutně jít o kanál Fast ring.)

Závěr

To je vše. Zatím nám Microsoft mnoho nových funkcí ve vydání „20H1“ nepředvedl, téměř jedinou výjimku představuje právě řešení Váš telefon. K testování tak zatím nevidím mnoho důvodů, navíc jsou uvedená sestavení plná známých a patrně i neznámých chyb. I samotné zrcadlení obrazovky stále provází řada nevyřešených potíží, viz blog Windows Experience. Tak buďte obezřetní.

Byl pro vás článek přínosný?