Hlavní navigace

Váš telefon podporuje více mobilů, Výstřižek zase zoomování [Windows Insider]

1. 8. 2019

Sdílet

Rekapitulace posledních novinek v programu Windows Insider, na které ještě řeč nepřišla.

Co se vývojových vydání Windows 10 „20H1“ týče, formálně jsem naposledy rozebíral Windows 10 Insider Preview build 18936, který nabídl např. režim bez hesla. Od té doby vyšlo několik dalších sestavení, tak si je pojďme přiblížit. Hned následující Windows 10 Insider Preview build 18941 bohužel nepřinesl nic, co by stálo za řeč.

Windows 10 Insider Preview build 18945

Sestavení 18945 předstírá, že na Cortaně ještě záleží. Microsoft ji nikdy nerozšířil a pouze v USA teď předvádí její novou podobu. Prakticky na tom nezáleží, protože hlasová asistentka neuspěla. V May 2019 Updatu ji Redmondští oddělili od vyhledávání, což lze považovat za signál k budoucímu možnému vyloučení. Nedávno oznámili, že Cortana je na ochodu z Xboxu.

Dále Windows 10 Insider Preview přinesl možnost použít localhost pro připojení linuxových aplikací provozovaných v rámci WSL 2. Předčítání čte lépe zprávy v Outlooku a v Poště, v rámci zkvalitnění přístupnosti pak bylo rozšířeno nastavení ukazatele v textu. Začít můžete velikostí, pokračovat k výběru barvy. Dříve představené lepší vyhledávání v Průzkumníku už mají k dispozici všichni.

Dále Microsoft rozšířil podporu pro zrcadlení obrazovky zařízení s Androidem v rámci aplikace Váš telefon na další zařízení. Všechna patří Samsungu, jedná se o modely Galaxy A6, A7, A9, A10, A20, A30, A50, A70 a S8 Active. Tolik k sestavení 18945.

Windows 10 Insider Preview build 18950

Dostáváme se k nejčastějšímu kousku. Windows 10 Insider Preview Build 18950 vyšel ve Fast ringu včera. V novinkách je umírněnější. Novinky pro japonskou jazykovou mutaci nemá smysl řešit. Dostalo se však na nástroj Výstřižek a skica. Ve výchozím stavu se nové výstřižky otevírají ve stejném okně, můžete se však vrátit k původnímu chování, chcete-li.

Výstřiky pak přiblížíte/oddálíte známými gesty či klávesovými zkratkami. Nové funkce si ale zatím nevyzkouší všichni, řízená distribuce je odemyká postupně. To je téměř všechno. Za zmínku ještě stojí, že Microsoft poprvé mluví o možnosti „cloud download“ spojené s resetem počítače. Jen před pár dny byla chystá funkce odhalena neoficiálně, byť se jedná o velmi základní informace téměř bez kontextu.

Odhadem by Windows měl nabídnout stažení instalačních souborů z internetu při přeinstalaci pomocí integrované funkce v Desítkách. Microsoft ovšem uvádí, že funkce zatím není hotová a nepracuje. Nedávno bylo také omylem vydáno sestavení 18947, které nebylo určené pro veřejnost. V něm jsme viděli pár nových prvků pro Windows „Lite“, zejména novou nabídku Start bez aktivních dlaždic.

Byl pro vás článek přínosný?