Hlavní navigace

Windows „Vibranium“ místo „20H1“ a Kalkulačka s režimem vždy navrchu [Windows Insider]

8. 8. 2019

Sdílet

Do testovacího okruhu Fast ring Microsoft vyslal Windows 10 Insider Preview build 18956. Ten přináší novinky kolem nastavení sítí a Kalkulačku, která umí viset nad ostatními okny. Zhmotňuje se také nové kódové označení vydání „20H1“.

Včera večer se ve Fast ringu objevil Windows 10 Insider Preview build 18956. Revoluci nepřináší, ale upravená stránka pro nastavení sítí potěší. V Nastavení | Sítě a internet | Stav se ukazují všechny možnosti síťového připojení. Můžete zobrazit detaily, případně sledovat objem přenosu dat v rámci připojení. V detailech využití dat oproti dosavadnímu stavu uvidíte také to, kolik dat za posledních 30 dní zkonzumovaly jednotlivé programy a součásti systému. Pamatujete na novinky týkající se systému oznámení v sestavení 18932? Microsoft tehdy upozornil, že si je nevyzkouší hned všichni. To už neplatí, takže pokud jste dosud neměli to štěstí, i vy si konečně ohmatáte nové prvky v oznámeních jako příkaz k vypnutí oznámení z dané aplikace. Za pár dní se pak ve Fast ringu objeví nová verze Kalkulačky, která bude obsahovat nedávno odhalený režim pro připnutí, takže bude moct viset nad ostatními okny. Během následujících týdnů bude firma opět zapínat ochranu proti tomu, aby programy vypínaly Defender. Zajímají-li vás také opravy a známé problémy, navštivte blog Windows Experience.

Zhmotnění Vibrania

Mimochodem, Tero Alhonen ve vývojářském kitu sestavení 18950 našel odkaz na kódové jméno Vibranium. O tom jsme už slyšeli, Vibranium by mělo být označení pro vydání, které Microsoft veřejně nadále označuje jako „20H1“.

Mary Jo Foley už ale loni v listopadu předeslala, že by dle jejích zdrojů nové schéma pojmenovávání nových vydání Windows podle roku nemělo vydržet dlouho. Už vydání „19H1“, tedy verze 1903, se mělo nazývat Titanium, ale k přejmenování kvůli časovému omezení nestihlo dojít. (Kdysi se přitom ještě počítalo s Redstonem 6, pak ovšem Microsoft začal používat označení podle roku.)

Změna schématu souvisí s reorganizací v Microsoftu, kdy byl tým vyvíjející základní systémové technologie přesunut do týmu Azure. Přejal jeho zvyklosti, čímž nám bohužel končí éra, kdy bylo snadné identifikovat časové zasazené jednotlivých vydání Windows 10 podle kódového označení.

https://twitter.com/teroalhonen/status/1158821812937142272

https://twitter.com/teroalhonen/status/1158823100609454082

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?