Hlavní navigace

Poznámkový blok se aktualizuje přes Store. WordPad a Malování jsou volitelné funkce [Windows Insider]

19. 8. 2019

Sdílet

Jaké novinky přenesl Windows 10 Insider Preview build 18963? Správce úloh a virtuální plochy jsou zase chytřejší, příjemných změn doznala správa volitelných funkcí. Pár oznámení se týká integrovaných nástrojů.

Až v pátek jsme se ve Fast ringu dočkali Windows 10 Insider Preview build 18963, který tedy spadá do vývojové větve „20H1“. V tomto vydání konečně najdeme zajímavější novinky, tak si je pojďme přiblížit. Nelze ovšem vyloučit, že se s některými nakonec setkáme už na podzim v rámci verze 1909. Ve Správci úloh se zobrazuje další údaj navíc, tentokrát teplota grafického čipu. Prozatím jsou podporovány jen dedikované grafické karty, ovladače musí podporovat WDDM 2.4 nebo novější. Podle všeho se časem dočkáme teplotních údajů také u dalších komponent. Dále můžete ručně pojmenovávat jednotlivé virtuální plochy. Prozatím je přejmenování dostupné zhruba polovině lidem ve Fast ringu, postupně se bude rozšiřovat.

Propracovanější správa volitelných funkcí

V Nastavení doznala zlepšení stránka pro správu volitelných funkcí Windows. Najednou jich vyberete a nainstalujete více, v seznamu můžete vyhledávat, řadit ho dle očekávaných parametrů jako datum instalace, název apod. S tím souvisí, že teď v něm uvidíte, kdy byla daná funkce nainstalována – a seznam závislostí.

Přibyla i podsekce shrnující poslední akce, kde sledujete probíhající operace s volitelnými funkcemi. Též tyto novinky si dnes vyzkouší jen polovina z vás a na další se dostane v rámci několika týdnů. Když už je řeč o Nastavení, tak v něm konečně najdete posuvník pro určení rychlosti pohybu ukazatelů myši. Kvůli tomu jste dosud museli navštěvovat velmi pozvolna odcházející Ovládací panely.

Nástroje a Microsoft Store

Za určitý historický okamžik můžeme považovat technické umístění Poznámkového bloku do Storu. Jak Microsoft oznámil, Blok teď může průběžně aktualizovat skrze Store. Jak asi víte, Redmondští se mu ve zhruba posledním roce věnují a přidávají do něj nové funkce. Takhle ho budou moct vylepšovat průběžně, aniž byste kvůli tomu museli pokaždé upgradovat celý operační systém.

Sice se o tom v příspěvku nezmiňují, v přehledu volitelných funkcí jsem ale našel MalováníWordPad. I to je novinka, ačkoli nemohu potvrdit, že se objevila až v posledním sestavení Windows 10 Insider Preview. Minimálně platí, že ve Windows 10 verze 1903 tyto aplikace formálně odebrat nelze. Na seznamu volitelných funkcí, jež lze odebírat a zase přidávat, se z klasických nástrojů nacházel pouze Windows Media Player.

O přesunu Malování a WordPadu do Microsoft Storu se už roky mluví, dosud se ale na této frontě reálně nic nedělo. Např. WordPad ve Storu pomocí odkazu najdete, možnost stažení však není aktivní.

Lepší vyhledávání, ale jen v angličtině

Další novinky se týkají vyhledávání a Microsoft je zapíná povelem ze serveru. Vyhledávání by už mělo být odolné vůči překlepům menšího rázu, takže když např. zadáte „powerpiont“, místo prázdné obrazovky vám navrhne PowerPoint. Bohužel je funkce dostupná zatím pouze v anglických jazykových mutacích.

Divíte se, proč vám při vyhledávání určité předvolby či sekce Nastavení vyskakují nerelevantní výsledky? Microsoft si myslí, že nejlepším řešením je ukázat vám ve výsledcích malou nápovědu, proč byl daný výsledek vybrán jako nejrelevantnější. Když zadáte např. „vyči…“, ukáží se vám výsledky jako Nastavení úložiště nebo Odstranit dočasné soubory. Spojitost je zřejmá. I toto si vyzkoušíte zatím jen v angličtině, specificky v americké.

Microsoft také tvrdí, ačkoli to nutně nesouvisí přímo s Windows, že profilový obrázek účtu Microsoft je už jen jeden. Dříve jste mohli zaznamenat až čtyři různé avatary napříč aplikacemi a službami redmondského giganta, které jste v případě zájmu museli ručně aktualizovat. Na některé služby se ale stejně dostane až za několik měsíců, snaha o sjednocení avatara tak ještě není kompletní.

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?