Hlavní navigace

Váš telefon už pro sdílení obrazovky nevyžaduje Bluetooth. Kde je háček? [Windows Insider]

31. 10. 2019

Sdílet

Microsoft nabízí pár novinek těm, kteří testují jeho softwary. Windows 10 Insider Preview build 19013 zajímavý není, spolu s ním byla ale vypuštěna nová verze Vašeho telefonu, která přináší zásadní novinku.

V testovacím kanále Fast ring je k dispozici Windows 10 Insider Preview build 19013. Rozšiřuje svou výbavu kaomoji – k typickým zástupcům patří ¯\_(ツ)_/¯ – a Windows Subsystem for Linux 2 upravuje tak, aby došlo k uvolnění paměti v případě, že už ji virtuální stroj nepotřebuje. Dále systém obsahuje k vyzkoušení pár nových funkcí rozhraní DirectX 12, např. DirectX Raytracing tier 1.1. Podle volby slov se ale zdá, že je najdete nikoli až v sestavení 19013, nýbrž i v několika předchozích. Microsoft se pouze rozhodl na novinky upozornit až teď. Z vylepšení obsažených přímo v operačním systému je to všechno. Z přídavků k otestování je ale pro většinové uživatele a uživatelky nejzajímavější zrušení závislosti na Bluetooth při zrcadlení obrazovky v rámci řešení Váš telefon. Vyžadován byl profil Low Energy, kterým nedisponuje zdaleka každý počítač. Microsoft závislost na BT LE nikdy nevysvětlil, pro sdílení přitom bylo nutné, aby obě zařízení navíc byla připojena ke stejné síti. Připojení ke stejné sítí přitom jinak dostačuje zbývajícím funkcím Vašeho telefonu, tedy synchronizaci SMS a oznámení a přístupu k fotografiím v telefonu.

Dobrá i špatná zpráva od Vašeho telefonu

Nově už vám tedy stačí připojení ke stejné síti i v případě, že hodláte obrazovku mobilu zrcadlit na počítač. Zrcadlení je zatím v součtu podporováno stále nízkým počtem modelů smartphonů, přičemž všechny jsou od Samsungu:

K dalším minimálním požadavkům zrcadlení obrazovky patří Android 9 a Windows 10 verze 1809.

  • Galaxy Fold,
  • Galaxy Note 10/10+,
  • Galaxy S10/S10+/S10e,
  • Galaxy A30s/A50s/A90.

Připadá vám seznam podezřele krátký? Dříve byla podporována zařízení série Galaxy S8, Note 8/9, OnePlus 6/6T a některé další. Jenže s odebráním požadavku na Bluetooth fakticky přichází jiný požadavek – smartphone musí být vybaven nástrojem Link to Windows. To zatím splňují jen uvedené mobily od Samsungu, což znamená, že od této chvíle zrcadlení není dostupné na uvedených modelech, kde fungovalo dříve. Na druhou stranu se dostalo na jiné. I takové je někdy testování.

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?