Hlavní navigace

GIFy do chatů přímo vložíte přes upravenou nabídku nebo klávesnici [Windows Insider]

3. 9. 2020

Sdílet

V kanále Dev se vyloupl Windows 10 Insider Preview build 20206. Pro začátek připomenu, že novinek v něm představených se naostro dočkáme nejdříve v příštím roce, protože Desítky pro letošní podzim jsou už hotové. Současně nevíme jistě, jestli se na jaře vůbec dočkáme dalšího hlavního vydání Windows 10, protože místo něj by se Microsoft mohl soustředit na Windows 10X.

Buď jak buď, sestavení 20206 rozvíjí nabídku pro přidávání emoji, již vyvoláte klávesovou zkratkou Win+[tečka]. Dříve se v ní objevily kaomoji nebo vkládání symbolů, což se může hodit zejména na omezených notebookových klávesnicích. Tentokrát do nabídky přibývají animované GIFy, které v posledních letech získaly velkou oblibu v komunikaci. Uvidíte ty nejoblíbenější, ale můžete hledat jiné.

Přidané vyhledávací pole vám umožní najít správné emoji. Dosud to fungovalo tak, že jste vyhledávali psaním. Spolu s tím se hodí upozornit, že návrh celého malého okna s emoji, GIFy a dalšími se viditelně proměnil. Lépe reflektuje rozvoj designového stylu Fluent (prostředí je průsvitné), vévodí mu vyhledávací pole, rozpoznatelné záhlaví a ve hlavní sekci najdete vámi nejpoužívanější vkládané prvky.

Do této nabídky byl dále přidán obsah schránky, k němuž nicméně nadále dostanete i zkratkou Win+V. Bohužel si novinku nevyzkouší hned každý, protože Microsoft opět volí řízenou distribuci.

Oživení softwarové klávesnice

Totéž platí pro hlasové zadávání znaků, jež se ovšem stejně týká jen několika velkých jazyků. Rovněž si zpočátku pouze zlomek uživatelů a uživatelek přihlášených ke kanálu Dev osahá upravenou softwarovou klávesnici. Nabízí nové zvuky a animace, hlavně do ní ale byla integrováno vkládání zmíněné emoji a GIFů. Microsoft i přepracoval popisky v nastavení, aby byly srozumitelnější. Klávesnice snáze se přesouvá díky výraznějšímu záhlaví.

Redmondští zkouší ještě jednu novinku. Mezerník využijete k přesouvání ukazatele, což se při psaní na obrazovce může hodit pro jemnou práci. Kompletní seznam změn a opravených chyb najdete na blogu Windows Insider.

Zdroje: Windows Insider Blog

Byl pro vás článek přínosný?