Hlavní navigace

Windows 10 vás upozorní na vady SSD typu NVMe a končí se synchronizací motivů

1. 10. 2020

Sdílet

Včera Microsoft vydal dvě testovací verze svého desktopového operačního systému. Windows 10 Insider Preview build 19042.546 představuje malou servisní aktualizaci téměř hotového produktu (verze 20H2) a přináší pouze dvě opravy. Najdete ho rovnou jak v kanále Beta, tak v kanále Release Preview. Především se však byl do kanálu Dev vpuštěn Windows 10 Insider Preview build 20226.

Ačkoli nepřináší přelomové novinky, je zajímavější. Windows teď detekuje vady úložišť SSD typu NVMe. To jsou tedy úložiště pro PCI Express. Pokud systém zaznamená problém, řekne vám o něm. Při troše štěstí tak budete mít čas na to, abyste se připravili na případné úplné selhání spojené s možnou ztrátou dat. Detaily o stavu jednotky najdete v Nastavení. Jde o teplotu, dostupný prostor a zbývající životnost (téměř určitě z hlediska zápisů).

Microsoft končí se synchronizací motivů vzhledu. Jestliže jste si zvykli, že se napříč vašimi zařízeními s Windows 10 na ploše vždy objevuje stejná fotka, okna zdobí stejně barevné záhlaví apod., tak si odvykněte. Kdybyste ještě chtěli zachránit synchronizovanou tapetu, najdete ji v adresáři %LOCALAPPDATA%\Microsoft\Windows\WallpaperBackup. Synchronizace je postupně oklešťována už delší dobu a své motivy firma nesděluje.

V Průzkumníku souborů se i u archivů ZIP dostupných ve OneDrivu a nestažených na lokální úložiště objevuje příkaz k rozbalení souborů. Dosud byl k dispozici pouze u stažených archivů. Dále byla v testovacím vydání aplikace Váš telefon přepracována správa zařízení. Ve staronové sekci formou náhledu na podobu zařízení uvidíte všechny své mobily nebo tablety (případně cokoli mezi tím), které jste s Vaším telefonem propojili. Tolik k nejdůležitějším novinkám, kompletní přehled změn najdete na blogu Windows Insider. Mimochodem, 30. září program Windows Insider oslavil šesté narozeniny.

Zdroj: Windows Insider Blog (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?