Hlavní navigace

Jízdní řád pro Windows. Kdy nás čekají nejbližší vydání?

30. 10. 2019

Sdílet

Vývojový cyklus Windows byl upraven a během letošního podzimu navazující změny pocítíme. Kdy vyjde jaké vydání Windows 10?

Kdy můžeme očekávat další hlavní verze Windows 10? Je nasnadě učinit shrnutí, protože oproti dřívější praxi se „jízdní řád“ mění, navíc některá data teď potvrzují neoficiální informace z Redmondu. Dosavadní plán pro hlavní verze počítal s tím, že budou dokončovány vždy v březnu a září. Vším ale zamíchal přesun vývojového týmu operačního systému pod tým, který stojí za platformou Azure. Celé oddělení pak spadá do divize Cloud + AI Platform. Situaci na základě informací svých zdrojů už v březnu popsala americká novinářka Mary Jo Foley. Nemá smysl všechno opakovat, takže vás odkáži na starší článek, pokud vás zajímá kontext. Zde pouze připomenu to nejdůležitější. V důsledku zarovnání vývojového cyklu s nadřízeným týmem, jehož požadavky mají být při vývoji Windows prioritně zohledňovány, dochází k odchýlení od dřívějšího časového rozvrhu.

Windows 10 verze 1909

K dopadům patří to, že letošní podzimní vydání Desítek poprvé v historii nepřinese změny v jádře. Verze 1909 je tak vlastně jen přeznačenou verzí 1903 s pár drobnými novinkami. Vykazuje tak podobenství s někdejšími servisními balíčky, bude ostatně distribuována jako standardní běžná aktualizace.

Znovu snad vůbec poprvé v historii Microsoft dokonce překvapivě oznámil, že je vydání dokončené, a to ke dni 8. října. Oficiálně datum vydání neprozradil, marketingový název November 2019 Update ale aspoň jednoznačně napovídá, že se s ostrým vydáním počítá právě na tento měsíc. Logicky by distribuce mohla začít v rámci tzv. záplatovacího úterý dne 12. listopadu.

Zdá se, že to tak opravdu bude, na základě svých zdrojů tento termín předběžně potvrzuje Zac Bowden. Do té doby November Update seženete v testovacím kanále Release Preview, pokud o něj stojíte.

Windows 10 „20H1“

S ohledem na výše uvedené platí, že by první hlavní vydání Windows 10 pro rok 2020 mělo být dokončeno v prosinci, nikoli až v březnu. Samotné vydání se odehraje později a můžeme jen spekulovat o tom, jestli připadne až na březen, který je prosinci přece jen dost vzdálený. Každopádně to znamená, že bychom už mnoho novinek v rámci vydání s kódovým označením „20H1“ neměli spatřit. (Číslo verze by dříve bylo 2003, jak ale bude reálně vypadat, nevíme).

Což zklame ty, kteří se těšili na výraznější novinky. Vývoj začal v zimě, od té doby ale verze „20H1“ mnoho zajímavého nepředvedla. Pár drobností jí nakonec uzmula verze 1903, ani tak se ale výrazných novinek na seznamu mnoho nesešlo. Prosincové dokončení potvrzuje opět Bowden na webu Windows Central, ačkoli není zřejmé, jestli staví na nových informací, nebo jen připomíná to, co jsme už věděli.

Realisticky by nové vydání mohlo být distribuováno omezeně od ledna (jen na vyžádání), širší distribuce skrze Windows Update by mohla začít v únoru. To pouze spekuluji o nejpravděpodobnějších scénářích. Bowden ale uvádí, že k veřejnému vydání dojde podobně jako dříve, tj. až v březnu nebo dubnu 2020. „Finální“ sestavení se podle něj v půlce prosince dostane do Slow ringu a v lednu pak do kanálu Release Preview. Pokud to tak bude, bude mít Microsoft více času na odladění jednotlivých vydání, což by nakonec mělo věci prospět.

Windows 10 „Manganese“

Kromě jiného vývojového cyklu s přesunem vývojového týmu dochází k adoptování nových kódových označení podle periodické tabulky. Od nudného, ale přehledného schématu se dostáváme k prvkům. Podle Bowdena by k uvolnění prvního „manganového“ sestavení v programu Windows Insider mělo dojít ve stejném týdnu, kdy bude vydána verze 1909. Podle dřívějších informací od Foley by toto vydání mělo být dokončeno v červnu 2020. To je vlastně prozatím všechno, co o něm víme.

Snad až na to, že je s tímto vydáním spojena samostatná vývojová odnož Windows, která se nazývá Windows 10X. Ještě nedávno se Bowden a Foley shodli na tom, že by měla být dokončena (zdaleka však ne vydána!) spolu s Windows 10 „20H1“. Microsoft ale prý přehodnotil plány, takže bude nový typ systému dokončen až v červnu spolu s Windows 10 „Manganese“.

Byl pro vás článek přínosný?