Hlavní navigace

Windows 10 místo Androidu. Na Xiaomi Mi4 bude možné nahrát mobilní okna. Oficiálně

18. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft oznámil, kdy přijdou „desítky“. Ve zprávě zůstala trochu skryta informace o tom, že firma začala spolupracovat s Xiaomi a v rámci tohoto partnerství budou vybraní uživatelé moci na svém telefonu Mi4 testovat Windows 10 místo standardního MIUI Androidu.

Pro magazín TechCrunch Microsoft upřesnil, že vydá software, který provede flash telefonu a nahraje na ni novou ROM. Jde o součást programu Windows Insider, z čehož vyplývá, že jde o experimentální řešení, na kterém chtějí obě společnosti pochytat zpětnou vazbu uživatelů. Proč?

Takhle by mohlo vypadat Xiaomi Mi4 s Windows 10
Takhle by mohlo vypadat Xiaomi Mi4 s Windows 10

Xiaomi je aktuální největším výrobcem telefonů s Androidem, který stále s Microsoftem nemá uzavřenou licenční smlouvu kvůli patentům v systému. Firmy mohou vyjednávat podmínky a jednou z nich může být, že Xiaomi podpoří platformu Windows novými telefony. Pro Xiaomi by to mohla být také cesta na západní trhy. Společnost nedávno oznámila, že v USA i Evropě spustí obchody s příslušenstvím, ale telefony stále nenabídne. Jedním z důvodům může být strach z patentových válek. S Windows by nehrozily. Podporou systému by Xiaomi mohlo srazit poplatky podobně jako HTC, které údajně platí méně než ostatní.

 

Takže Xiaomi si ověří, jestli by o Windows byl zájem a jak na jejich telefonech poběží. Microsoft zase může vyzkoušet, jak náročná by podobná změna platformy byla pro výrobce i uživatele. Geekové jsou zvyklí na telefonech odemykat bootloader a flashovat novou ROM, třeba alternativní Android od Cyanogenu. Microsoft může vyjít vstříc komunitě a pro stejnou skupinu lidí připravovat ROM s Windows 10.

Pravděpodobnější by ale byla přímá spolupráce s výrobci, kteří by změnu systému podporovali oficiálně. HTC loni vydalo smartphone One M8 s Androidem, koncem léta pak výrobce uvedl tentýž model se systémem Windows Phone 8.1. Jde o dva samostatně prodávané telefony. Výměna systému na dvě kliknutí myši se u nich ovšem nabízí.

Mimochodem: Možnost výměny systému u mobilu není ničím novým. Oficiálně to nabízel například Canonical se svým mobilním Ubuntu Linuxem. U Microsoftu je ale podobná možnost paradoxní vzhledem k tomu, jak se v minulosti snažil různými způsoby zamykat počítače s Windows, aby na ně uživatelé nemohli jednoduše nahrát alternativní systémy, jako jsou třeba různé linuxové distribuce.

Zdroj: Microsoft, TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?