Hlavní navigace

Definitivní konec. Letos zemřou poslední dvě podporované řady Windows 10 Mobile

18. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Operační systém Windows 10 Mobile dojde do cíle své životní poutě. Microsoft načrtl, jak bude vypadat ukončení podpory, známe už konkrétní data.

Aktivní vývoj mobilní edice Windows 10 skončil už v roce 2017, podpora některých verzí ale přetrvává do dnešních dní. Je ale potřeba uvést, že loni na podzim skončila podpora starších verzí (vydaných do srpna 2016), které ještě běžely na širokém spektru mobilů. Aktuálně jsou podporovány pouze Creators Update (v1703) a Creators Update (v1709), které ale na řadě rozšířených přístrojů nelze rozběhnout. Microsoft nedávno zveřejnil informace k úplnému ukončení podpory Windows 10 Mobile, jak si všiml mj. Tom Warren. Podpora mobilních Desítek skončí 10. prosince 2019, kdy systém obdrží poslední servisní aktualizace. Po tomto datu již nové problémy nebudou řešeny, takže v něm mohou navždy přežívat různé chyby, především se však mohou a budou objevovat nová slabá místa v zabezpečení. Podobně už nebudete mít nárok na bezplatnou lidskou podporu ze strany Microsoftu. Samozřejmě to ale není tak jednoduché, protože zmíněné prosincové datum se vztahuje pouze pro poslední verzi systému, tj. 1709. Jediná druhá podporovaná verze, tj. 1703, odejde do výslužby 11. června 2019. Tuto řadu už nezískaly ani populární Lumie 640 (XL).

Zálohování dlaždicových zařízení

Konec podpory se dotýká také záloh zařízení (primárně nastavení systému nebo aplikací), které jste umístili do cloudu. Do OneDrivu bude možné zálohovat ještě tři měsíce po skončení podpory, tj. do 10. března 2020. Zálohování fotografií je samostatná funkce, která by ale měla fungovat 12 měsíců od skončení podpory. Roční lhůta se může vztahovat i jiným službám, které ale Microsoft nejmenuje.

Ukončení podpory nemusí mít vliv na Store, který tak ještě nějakou dobu může fungovat. Redmondští doporučuje přejít na zařízení s Androidem či iOS. Neplánují ze služby Windows Update odebrat vydané aktualizace, takže v případě resetu budete moct znovu získat starší záplaty. Funkční zůstane také Windows Device Recovery Tool.

Byl pro vás článek přínosný?