Hlavní navigace

Kalendář pro Windows 10 mění podobu, Kalkulačka nabízí grafický režim

27. 2. 2020

Sdílet

V testovacích okruzích se objevily nové logotypy některých aplikací, Kalkulačka byla vybavena grafickým režimem a především se Kalendář dočkal nové podoby.

O nových sestaveních v programu Windows Insider v kanále Fast ring jsem už delší dobu nic nepsal, nepřinášely totiž takřka nic nového. Ani build 19541 ze dne 8. ledna nebyl bůhvíjak zajímavý. Od té doby vyprodukoval Microsoft dvě až tři zajímavější novinky, tak si je pojďme shrnout. Všechny se týkají aplikací. Ještě v lednu firma představila grafický režim Kalkulačky, který vám tak umožní vidět určité rovnice. Grafický režim ocení zřejmě především studenti a studentky, šlo prý o jednu z nejžádanějších funkcí. Mluvilo se o ní už před téměř celým rokem.

Kalendář v novém kabátě

Především se však ve zhruba polovině února ukázala úplně nová podoba Kalendáře. Skýtá jemnější uživatelské prostředí a 34 různých motivů vzhledu. K nejvýraznějším změnám patří tvorba událostí, která už neprobíhá v celém okně, nýbrž jen v menším plovoucím panelu. Postranní panel je standardně sbalený, takže se v něm stále můžete navigovat, ale nechává víc prostoru událostem. V měsíčním zobrazení pak přibyla agenda.

Testovací vydání je k dispozici jen některým lidem v programu Windows Insider. Pokud máte to štěstí, novou verzi aktivujete přepínačem v horní části Kalendáře. Pokud jí něco znatelně schází, jedná se o vyhledávací pole. To, mimochodem, chybělo rovněž kalendáři ve webovém Outlooku.com, když Microsoft testoval jeho novou podobu. Proč do byť testovací verze nepřidat tolik důležité vyhledávací pole?

Celý Kalendář pro Windows 10 teď každopádně více než dřív připomíná (jednovaječné) dvojče kalendáře ve službě Outlook.com. Ze dvojice Kalendář a Pošta platil první jmenovaný nástroj za mnohem lepší aplikaci, která působila dobrým dojmem a zavládla obsloužit každodenní provoz. Oproti tomu si Pošta láme zuby na docela obyčejných věcech.

Microsoft se přesto rozhodl redesignovat Kalendář. Na druhou stranu nám dává naději, že když už došlo na něj, bude později přepracována rovněž Pošta.

Nové ikony aplikací

Microsoft předeslal, že bude postupně uvolňovat nové logotypy aplikací v rámci kanálu Fast ring. Hned v den oznámení začal některé aplikace aktualizovat. Oproti nižším testovacím úrovním jsem navíc zaznamenal nová loga Groovu, Centra Feedback, Fotek, Filmů a TV pořadů a Budíků a hodin.

Byl pro vás článek přínosný?