Hlavní navigace

Po více než čtyřech měsících je Windows 10 v1809 doporučen k instalaci i ve firmách

29. 3. 2019

Sdílet

Zatím poslední verze Windows 10 byla uvolněna do Pololetního kanálu. Microsoft tímto zejména firmám dává najevo, že mohou začít migrovat, protože tato verze je již dostatečně odladěná.

Shodou okolností krátce po zveřejnění reportu, jenž dokazuje, že nasazování verze 1809 na počítače s Windows 10 jde velice pomalu (dokonce nejpomaleji v historii operačního systému, je teprve na 26 % z celé báze instalací Desítek), na svém webu Microsoft uvedl důležitou informaci. Důležitou zejména pro podniky, protože Windows 10 v1809 je od 28. března 2019 oficiálně dostupný v Pololetním kanále. Všimla si toho Mary Jo Foley.

Tímto Microsoft symbolicky bez okázalých fanfár dává najevo, že je nový systém podle jeho názoru dostatečně odladěný, aby na něj přešli všichni ti, kdo po vydání vyčkávali a chtěli se vyhnout případným problémům, jež mohou plynout z čerstvosti softwaru. To se ovšem týká primárně organizací. Dříve firmy podobně čekaly na servisní balíčky, která již pro Microsoft oficiálně představují minulost.

K tématu: Upgradování srozumitelnější, ale přísnější. Končí Cílený pololetní kanál

Po signifikantních problémech po říjnovém vydání byla distribuce verze 1809 pozastavena a teprve po dodání příslušných oprav znovu uvolněna dne 13. listopadu 2018. Právě tento den pak Microsoft bere za datum oficiální dostupnosti produktu na trhu, od něhož se odvíjí jeho životní cyklus, jenž je na úrovni podniků podporován po dobu 30 měsíců.

Jeden problém blokující upgrade

Mimochodem, problémy, kvůli kterým byla blokována migrace na verzi 1809 na dotčených počítačích, byly zredukovány na jeden. Grafické ovladače od Intelu ve verzích 24.20.100.6344 a 24.20.100.6345 omylem aktivují nepodporované funkce.

Cloud24

Po upgradu tak nemusí správně fungovat přehrávání zvuku z monitoru či televizoru, který je k počítači připojený pomocí HDMI, USB-C či DisplayPortu. Tento problém se na seznamu nachází od 21. listopadu 2018. Podle Microsoftu Intel výrobcům počítačů už dostal opravený ovladač, který výrobci musí nabídnout ve službě Windows Update.

Byl pro vás článek přínosný?