Hlavní navigace

Windows 10 „20H1“ oficiálně označen jako verze 2004. Je téměř hotový

3. 12. 2019

Sdílet

Microsoft nepřímo potvrdil, že je vývoj Windows 10 „20H1“ téměř u konce. Přímo pak uvedl, jaké číslo verze nové vydání ponese. Proč poruší tradici?

Již před nějakou dobu jsem shrnoval dosavadní informace k blízké budoucnosti Windows, respektive k vydávání jednotlivých hlavních verzí. V posledních době došlo k dalšímu vývoji, tak si pojďme události shrnout. Verze označovaná kódovým jménem „20H1“ se dostala na dosah dokončení. Tedy z hlediska funkcí. Věděli jsme, že tzv. finální sestavení bude vyprodukováno v prosinci. Vydání „20H1“ do Slow ringu sestoupilo poprvé na konci října. Před týdnem vyšel Windows 10 Insider Preview build 19033, který poprvé v historii dané větve postrádal vodoznak na ploše, byť Microsoft jako obvykle upozorňuje, že to nemáme brát jako úplný konec vývoje (ještě se bude ladit a leštit). Někdy se stane, že se vodoznak v dalších sestaveních ještě na chvíli znovu objeví. To se opakuje s každým vývojovým cyklem. Že jsme ale skoro na konci, firma naznačila dvěma oznámeními. Jednak uvedla, že se v kanále Fast ring v dohledné době objeví sestavení z nové vývojové větve, která by měla být dokončena v příštím prosinci. Pokud chcete raději setrvat na stávajícím vydání „20H1“, tak Fast ring opusťte – v tuto chvíli je vaším nejlepším přítelem Slow ring.

Přivítejte Windows 10 verze 2004

Dále firma oznámila, že Windows 10 „20H1“ oficiálně ponese číslo verze 2004. Tím vybočí z řady, protože měsíc březen, kdy dosud bývalo produkováno finální sestavení pro jaro až léto, se odrážel právě v číslo verze, takže jsme měli tu čest se setkat s verzemi 1903, 1803 a 1703. Tentokrát by to ale vyšlo na 2003 a Redmondští rovnou přiznávají, že nechtějí vyvolávat zmatky. Kdysi totiž vyšel Windows Server 2003.

Současně nám ale Microsoft nenápadně dává najevo, kdy verzi 2004 hodlá vydat. Dosud jsme věděli, že k finalizaci kódu dojde v prosinci místo března. Nebylo však jasné, kdy bude novinka vypuštěna na trh. Teď je zřejmé, že firma nebude cílit hned na leden nebo únor, ale počítá až s jarem. (Pořád je lehce předčasné tvrdit, že to zaručeně musí být přímo duben.)

Někteří mohou být čekáním zklamáni, pro většinu lidí je to ale spíše pozitivní zpráva. Od prosince až do data vydání Microsoft bude mít několik dalších měsíců na odladění, takže by se k lidem po oficiálním vydání neměl dostat polotovar. Po dvou velkých loňských nezdarech firma naznačuje, že se poučila a nechce už nové vydání Windows dodávat na trh pár dní až několik málo týdnů po dokončení.

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?