Hlavní navigace

Windows 10 v20H2 „October 2020 Update“ vydán. Co přináší nového?

21. 10. 2020

Sdílet

Letos se opakuje scénář z loňska s tím rozdílem, že minulé podzimní vydání Desítek bylo marketingově označeno jako November 2019 Update. Tentokrát se nové vydání nazývá October 2020 Update, protože vyšlo už během října. Specificky Microsoft všeobecnou distribuci zahájil 20. října 2020. Od tohoto data se odvíjí životnost vydání. V případě spotřebitelských edic hovoříme jako vždy o 18 měsících. Edice Enterprise a Education ovšem stejně jako každý podzim mohou počítat se 36 měsíci. Podobně jako loni platí, že podzimní vydání přidává jen pár povrchních novinek. Jádro zůstává stejné, takže fakticky se jedná o mírně vylepšenou verzi Windows 10 z letošního jara. Tip: Jaké novinky přináší Windows 10 verze 2004? Tomu odpovídá způsob distribuce. Pokud používáte jarní verzi, na October 2020 Update přejdete obyčejnou servisní aktualizací. Technicky vzato ani nelze hovořit o tom, že by vám nové funkce nainstalovala, pouze je aktivuje, protože v kódu se již nachází. Proto by měl být přechod oproti složitému procesu upgradu z větší části bezproblémový.

Neznamená to, že byste měli přecházet okamžitě. Když pár týdnů až měsíců vydržíte, nic tím nezkazíte. Nyní už se pojďme podívat na nabídnutá vylepšení.

Novinky ve Windows 10 verze 20H2

Microsoft Edge

  • Nový Edge postavený na Chromiu je do Windows 10 integrován jako jeho základní výbava.
  • Při přepínání mezi okny programů (Alt+Tab) se v nabídce ukazují jednotlivé webové stránky otevřené v Edgi. Buď se ukáží všechny, nebo jen pět či tři poslední. K původnímu chování, kdy se Edge při přepínání jeví jako jedno okno, se vrátit můžete.
  • Náhled Edge nad hlavním panelem ukazuje všechny otevřené stránky, které patří připnutému webu. Tyto stránky tedy mohou být rozmístěné v různých oknech.

Uživatelské prostředí

  • Dlaždice v nabídce Start se už neobarvují podle tzv. barvy motivu, nýbrž jsou průsvitné a respektují světlý a tmavý režim zobrazení, tj. jsou světlé či tmavé. V případě tmavého režimu platí, že můžete barevně rozzářit celou nabídku Start, není-li celoobrazovková.
  • Součástí oznámení je logo aplikace a místo šipky se v pravém horním rohu oznámení opět ukazuje křížek.
  • Standardně jsou vypnutá shrnutí o tom, co jste zmeškali, když byl zapnutý Pomocník pro soustředění.
  • Na zařízeních 2-in-1 se Windows už neptá, zda se chcete přepnout do hybridního tabletového režimu při odpojení klávesnice, ale rovnou jej aktivuje.
  • Do Nastavení se dostaly informace o zařízení z Ovládacích panelů. Odkazy na příslušnou stránku Ovládacích panelů jsou přesměrovávány právě do Nastavení.
  • V Nastavení si přizpůsobíte obnovovací frekvenci zobrazovacího zařízení.
  • Položky na hlavním panelu, které jsou k němu standardně po instalaci systému připnuté, by měly být více personalizované.

Zaujal vás Windows 10 verze 20H2?

Funkce cílené na podniky

  • Mobile Device Management umožňuje spravovat lokální účty pomocí zásad skupiny.
  • Přihlašování pomocí biometrických údajů je bezpečnější díky virtualizaci. Týká se to některých snímačů tváří a čteček otisků prstů. Dokumentace teprve bude uvolněna.
  • Windows Defender Application Guard chrání Microsoft 365 a Edge údajně unikátní strategií hardwarové izolace. Data z nedůvěryhodných zdrojů jsou umisťována do virtualizovaných kontejnerů.
  • Správci a správkyně v rámci Microsoft 365 mohou upravit podobu prostředí nového panelu v Edgi.

Microsoft se jako obvykle snaží k novému vydání Windows přidružit novinky, které s ním reálně nesouvisí. Tentokrát se jedná o herní službu Xbox Game Pass. Používat ji samozřejmě můžete také ve starších (podporovaných) vydáních Windows 10.

Zdroje: Windows Experience Blog (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?