Hlavní navigace

Už brzy bude většina upgradů na Windows 10 v1903 nedobrovolná [komentář]

23. 5. 2019

Sdílet

Od 21. května 2019 je nejnovějším vydáním Desítek oficiálně May 2019 Update, tj. verze 1903. Distribuce začíná opět opatrně. Protože je řízená, nemusíte mít možnost upgradovat ze starších vydání hned. Např. v redakci jsme zatím nenašli žádný stroj, kde by nová hlavní verze Windows 10 byla nabízena. Až na jeden virtuální.

Již začátkem dubna Microsoft představil nový a mnohem vstřícnější plán pro distribuci nových hlavních verzí (a také servisních aktualizací, o ty ale teď nejde). Migrace na novou hlavní verzi Windows 10 je podle nového přístupu záležitostí dobrovolnou, ovšem jen do doby, než se nachýlí ke konci životnost verze systému, kterou právě používáte.

Což dává smysl. Až do 21. května jsme ale neměli představu, co znamená „životnost nachylující se ke konci. Je to měsíc? Nebo pět? Každé vydání Desítek má plánovanou životnost 18 měsíců – na spotřebitelské úrovni. Kdy tedy Microsoft donutí Windows Update, aby vám nainstaloval novější vydání Windows 10? Při příležitosti oficiálního vydání jsme se to dozvěděli. Čtěte dále.

Dobrovolnost migrace a délka životnosti vydání Windows 10

Když nepočítám čerstvě vydanou verzi 1903, aktuálně Microsoft podporuje dvě vydání Desítek. V dubnu tohoto roku, tedy opravdu nedávno, skončila podpora Windows 10 verze 1709. Ze starších vydání jsou tedy podporovány už jen verze 1803 (do 12. listopadu 2019) a 1809 (do 14. dubna 2020).

Pro dnešek platí, že Microsoft upgrade na verzi 1903 nevynucuje ani u jedné z nich. Pokud si myslí, že je pro váš počítač May 2019 Update vhodný, pouze k vám vyšle upozornění, že je nová verze k dispozici a že můžete přejít, pokud ovšem vy sami chcete. To je stav, který firma slibovala už v dubnu. Jak jsem ale naznačil výše, verze 1803 bude z podpory vyřazena za zhruba 6 měsíců. Správně tušíte, že tento stav proto dlouho nevydrží.

Dnes platí, že upgrade na verzi 1903 je dobrovolný, pokud používáte verzi 1803 nebo 1809. Taková je nová podoba služby Windows Update Dnes platí, že upgrade na verzi 1903 je dobrovolný, pokud používáte verzi 1803 nebo 1809. Taková je nová podoba služby Windows Update

Microsoft hodlá postupně počítače, které Windows 10 v1803 používají, převádět na verzi 1903 už od června. Migraci patrně zahájí při příležitosti červnového záplatovacího úterý. Bylo by to logické, ale datum potvrzeno zatím nemáme. Co to tedy znamená v praxi? Z 18měsíční životnosti jednotlivého vydání Windows 10 máte garantováno, že zhruba prvních 12 měsíců vám nebude vnuceno novější vydání systému.

Technicky by bylo možné počítače s Windows 10 v1803 na verzi 1903 převést všechny např. během října. Nebylo by to ale bezpečné – při nasazování mohou se vyskytnou dosud neznámé potíže, takže Microsoft potřebuje čas na to, aby na případné problémy promptně reagoval. Dočasně pak na podobné stroje novou verzi Windows nepustí, dokud příslušnou chybu nevyřeší. Tak si zajistí, že nevyvolá masovou problémovou situaci. Jde o bezpečné minimum toho, co může udělat, aby se problémům na široké škále vyhnul.

Závěr

Podle nejnovějších dat od AdDuplexu se verze 1809 do konce dubna rozšířila jen na 29 % zařízení s Windows 10, zatímco celých 63 % ještě poháněla verze 1803. Ačkoli se od té doby čísla ještě mírně změnit mohla, prakticky to tedy znamená, že už velice brzy odstartuje situace, kdy může být většina počítačů s Desítkami upgradována opět „nedobrovolně“ pomocí systému automatických aktualizací.

Nestane se tak hromadně přes noc, ale opět si už nebudete jistí tím, kdy upgrade proběhne. Ovšem pokud na nich do té doby nevyvoláte upgrade manuálně. Je to logické a nakonec i v pořádku. Ti, kdo používají verzi 1809, mají více prostoru. Praxe se může časem změnit, ačkoli za stávající konstelace bych to neočekával. Zahájení migrace půl roku před ukončením podpory určité verze Windows 10 se mi zdá jako rozumný kompromis.

Kdyby chtěl Microsoft zvolnit, musel by slevit z vydávání dvou nových hlavních verzí Desítek do roka – a nabídnout delší podporu jednotlivých vydání. K tomu se aspoň dnes neschyluje. Prozatím lze pouze konstatovat, že dnešní přístup k upgradům je nesrovnatelně vstřícnější. Jak se ověří v praxi, na to si musíme počkat.

Byl pro vás článek přínosný?