Hlavní navigace

Uniklo pár detailů. Windows 10X dorazí i na klasické laptopy

29. 10. 2019

Sdílet

Nový operační systém, který vznikne jako odnož Windows 10, nakonec zřejmě nezůstane exkluzívní pro skládací zařízení. Dokumentace prozradila i další detaily.

Další detaily o Windows 10X prozradila dokumentace na webu Microsoftu, na kterou na Twitteru odkázala WalkingCat. Odkaz již není platný, část obsahu se prostřednictvím obrázků šíří i nadále. Dokumentace přibližuje mj. spouštěč aplikací, kterému říkáme nabídka Start. Microsoft v tomto případě ale používá výraz „launcher“. Vévodí mu univerzální vyhledávací pole – hledá soubory a aplikace v počítači, ale také na webu –, pod ním najdete prostor pro statické ikony aplikací. Seřadíte je dle vlastních preferencí. Prostor se samovolně téměř měnit nebude, abyste netápali. Níže pak uvidíte přehled posledních souborů, ale také webů nebo aplikací. Snímek ukazuje nové ikony ve stylu designového jazyka Fluent, které zapadají do toho, co nám předvedl zejména Office. Barevné je dokonce také logo Windows „nalepené“ na tlačítku pro vyvolání nabídky Start. Bude možné tvořit skupiny a k výchozím aplikacím přibaleným k systému se kromě známých domácích jmen zařadí také Spotify nebo Netflix, tj. třetí strany. Nad rámec toho na zařízení budou až čtyři další aplikace od výrobce. Odinstalace bude probíhat odebráním z nabídky. To naznačuje, že Microsoft možná implementuje podobný styl odinstalace, jaký známe např.

Windows 10X se nelekne ani klasických laptopů

Na rozdíl od Windows 10 se ve Windows 10X k přihlašovací obrazovce dostanete hned po rozsvícení obrazovky, nebudete tak muset ještě překonávat zamykací obrazovku. O upravené podobě Centra akcí a nabídky s rychlými předvolbami řeč byla. I přes jiné provedení půjde patrně o prvky funkčně zcela známé. Popsané drobnosti nakonec ale zastínil především jeden objev.

Microsoft tvrdil, že Windows 10X nebude v prodeji samostatně a že ho najdeme jen na daném typu zařízení. Což by měly být přístroje se dvěma obrazovkami. Zatímco první tvrzení může být platné, se druhým to možná bude složitější. Podle dokumentace bude systém dostupný jak pro skládací počítače, tak pro klasické laptopy (tzv. clamshells).

https://twitter.com/zacbowden/status/1184560077862248449

Zdroje Mary Jo Foley a Zac Bowden tvrdí, že Microsoft aktuálně dokončení systému plánuje zhruba ve stejný čas jako dokončení Windows 10 „20H1“. Konečné sestavení tohoto produktu by bylo vyprodukováno v březnu, kdyby platila dosavadní praxe. S přesunutím týmu Windows pod tým Azure ale dochází k adaptaci na jeho cyklus, takže by se vývoj do poslední etapy měl dostat už v prosinci.

Zařízení s Windows 10X se na trh dostanou sice až koncem roku 2020, firma ale potřebuje produkt v předstihu dostat k vývojářské komunitě a výrobcům zařízení.

Zdroje: dokumentace Windows 10X via Windows Central | ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?