Hlavní navigace

Systém navržený pro dvě obrazovky. Ve Windows 10X spustíte i klasické programy

3. 10. 2019

Sdílet

Oznámení nového operačního systému přišlo nečekaně brzo. Hotový bude až koncem roku 2020, karty jsou už ale na stole. Jak se bude Windows 10X lišit od Windows 10? Pro koho bude určený?

Druhého října Microsoft překvapil některými oznámeními. V New Yorku ">na tiskové konferenci představil počítače, které jsme očekávali, z rukávu však vytáhl také pár překvapení. Především hovoříme o dvou skládacích zařízeních se dvěma obrazovkami. Surface Duo je menší, jedná se o smartphone a běží na něm Android. Jenže se na pódiu objevil ještě Surface Neo. Když ho rozevřete (v tomto silně připomíná poznámkové bloky), rozsvítí se dvě 9" obrazovky. Obě skládací zařízení jsou ve vývoji a na trh dorazí až koncem příštího roku. Z určitého úhlu pohledu je zajímavější Surface Neo, protože ho pohání Windows 10X. Tento systém dosud oficiálně odhalen nebyl. Co o něm víme? K tématu: Displej místo klávesnice. Microsoft představil futuristický počítač Surface Neo

Windows pro skládací zařízení se dvěma obrazovkami

První výraz, který se vám zřejmě asociuje, je Windows Core OS. Na pohled se jedná o produkt odvozený od Windows 10. Dnešní standardní Desítky ale nepodporují práci na dvou obrazovkách tak, jako to bylo předvedeno se zařízením Surface Neo, které jsme dříve znali pod kódovým označením Centaurus. Právě předvedená podpora dvou obrazovek bude představovat devízu Windows 10X.

Mary Jo Foley soudí, že Windows 10X v zásadě představuje oficiální verzi produktu, který jsme znali neoficiálně jako Windows Lite (kódové označení Santorini). Vzniká na základě Windows Core OS, jak potvrzuje i Zac Bowden. Microsoft se již roky snaží svůj operační systém více modularizovat tak, aby běžel na každém zařízení s tím, že se vždycky vyberou jen moduly potřebné pro dané zařízení –a především padnoucí uživatelské rozhraní.

Windows 10X bude novým produktem pro danou kategorii zařízení. Nepočítejte s tím, že byste si ho nainstalovali na svůj stávající běžný počítač. Nemělo by to ostatně žádný benefit.

Úplně cizí uživatelský zážitek nás ale nečeká. Windows 10X sice používá novou nabídku Start a další základní prvky uživatelského rozhraní, zároveň si ale drží styl zpracování známý z Windows 10. Jak už bylo naznačeno, produkt bude hotový až za rok, takže uvedené ukázky představují spíše reprezentaci toho, čeho chce Microsoft dosáhnout. Bude se počítat s tím, že k ovládání budete využívat i digitální pero. Tomu se přizpůsobí i Office.

Jak to bude s aplikacemi?

Důležité bude, aby plnohodnotnou podporu pro skládací zařízení zajistili tvůrci a tvůrkyně aplikací. Bude totiž možné aplikace přetažením zhruba doprostřed mezi dvě obrazovky rozšířit tak, že vyplní obě obrazovky. Z ukázky je zřejmé, že bude nutná podpora této funkce ze strany programu. Nebo aspoň velmi žádaná, aby byl uživatelský zážitek dobrý.

Windows 10X každopádně nebude chtít zopakovat debakl Windows RT nebo Windows 10 S. Nezačne proto s příslovečným čistým štítem, ale rovnou nabídne podporu všech aplikací, které dnes běží ve Windows. Půjde tedy i o klasické programy pro prostředí Win32. V této souvislosti narazíme na jednu zásadní odlišnost od dnešního Windows. Podle Bowdena Microsoft tvrdí (na tiskové konferenci to nepadlo), že klasické programy poběží v kontejneru.

Díky modularizaci se pak komponenty potřebné pro běh programů pro prostředí Win32 načtou jen v momentě, kdy budou potřeba. Pokud závislé aplikace vypnete, dojde k uspání těchto komponent, takže nebudou negativně ovlivňovat systémový výkon. Řešení s kontejnerem přinese lepší zabezpečení a zajistí kompatibilitu, v konečném důsledku ovšem s ohledem na popsané okolnosti bude výkon klasických programu snížený. Otázka zní, jak dramaticky.

K moderní budoucnosti

To tedy znamená, že Windows 10X nebude od počátku trpět nedostatkem aplikací, Microsoft ale stále počítá s tím, že se postupně vybuduje nový katalog moderních aplikací (aplikace pro UWP, případně progresivní webové aplikace) a klasické programy budou sloužit jen jako přemostění na dobu přechodnou, až postupně odejdou ze scény.

Provozování klasických programů se navenek z uživatelského pohledu lišit nebude. Podle Mary Jo Foley zřejmě první verze Windows 10X nepoběží na procesorech ARM. Oproti původním neoficiálním informacím nebylo ukázáno, že by systém podporoval spuštění aplikací pro Android. Aspoň zatím ale tohle neplatí.

Proč Microsoft skládací počítač s novým systémem představil tak brzo? Pokud se snažil předejít únikům, tak to se mu stejně tak docela nepovedlo. Před pár měsíci jsme už o Surfacu Neo věděli dost. Každopádně svoje skládací počítače se dvěma displeji chystají i další výrobci.

Mimochodem, Microsoft při příležitosti uvedení nových produktů sdělil, že Windows 10 pohání 900 milionů počítačů globálně. To už ale nedávno na Twitteru prozradil Yusuf Mehdi, korporátní viceprezident. Hranici 800 milionů pak Desítky překonaly začátkem března, respektive tehdy jsme se o tom dozvěděli.

Zdroje: ">Tisková konference | Microsoft Devices Blog | Windows Experience Blog | ZDNet | Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?