Hlavní navigace

Windows 7 bez antiviru, ale také s některými antiviry nepřijímá aktualizace. Co s tím?

1. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Proč se v některých případech automaticky nestahují aktualizace pro Sedmičky? Co se s tím dá dělat?

Microsoft byl nucen zastavit distribuci letošních lednových a únorových opravných balíčků pro Windows 7. Situace je však dočasná a týká se jen některých zařízení, nejedná se o dlouhodobou paušální změnu politiky, jak by se mohlo zdát. Aktualizace aktuálně nepřijímají stroje s některými antiviry. Ve výsledku však aktualizace nepřijímají ani zařízení bez antivirových systémů. Proč? To si hned vysvětlíme.

Dostupnost letošních aktualizací pro Windows 7

Byl identifikován problém s kompatibilitou s některými antiviry po aplikaci lednových, ale později také únorových opravných balíčků. Konkrétní jména nepadla, takže nevíme, jakých antivirů a v jakých verzích se jich situace týká. Některé antiviry provádí nepodporovaná volání do jádra Windows – jsme opět u problematiky, kdy mnohé antiviry vzhledem ke hlubokým a možná necitelným zásahům do systému působí potíže.

Tato volání mohou způsobovat pády operačního systému. Situace může eskalovat až do stavu, kdy systém není schopný nastartovat. Microsoft to přímo neuvádí, ale podobná situace nastala také ve Windows 10, přičemž nekompatibilita vznikla po implementaci ochranných opatřeních proti dírám Spectre a Meltdown.

Bezpečnost

Také v případě Desítek proto platí, že během ledna a února vydané aktualizace nemusí být nainstalovaný na systémech s nekompatibilními antiviry. Klíčová je otázka, jak se Microsoft rozhodl ověřit kompatibilitu. Pokud je antivirus kompatibilní, musí v registru provést určitou úpravu, jež slouží jako signál. Bez tohoto signálu je distribuce aktualizací pro daný počítač pozastavena, viz např. článek Únorové záplatovací úterý nabídlo dávku oprav pro Windows.

Ačkoli se jedná jen o můj odhad, řekl bych, že to stejné platí na sestavách s Windows 7. jinými slovy Microsoft kompatibilitu systému s novými aktualizacemi zatím ověřuje kontrolou příslušné hodnoty v registru. Pokud není nastavena antivirem, do systému nejsou vpuštěny nové aktualizace – aspoň ne automatizovaně skrze Windows Update.

Windows 7 bez antiviru

Patrně jste se dovtípili, kde leží zakopaný pes. Zatímco Desítky v základní výbavě obsahují antivirus Windows Defender, Windows 7 obsahuje jen antispyware Windows Defender. Ten se proměnil v plnohodnotný antivirový nástroj až ve Windows 8, přičemž byl odvozen ze samostatně stojícího produktu Microsoft Security Essentials mj. pro Sedmičky.

Redmondští tento antivirový systém zdarma ke stažení stále nabízí, jenže stažení je volitelné – ve výsledku základní instalace Windows 7 antivir neobsahuje. Je proto možná trochu zvláštní, že Microsoft kontrolu kompatibility s posledními systémovými aktualizacemi nastavil tak, že pokud nemáte antivirus žádný, nikdo příslušnou hodnotu v registru nenastaví a zařízení nebude přijímat aktualizace.

Řešení

Situace se může změnit, do té doby ale můžete podniknout kroky k nápravě. Pakliže jste si do Sedmiček žádný antivir nepřidali, můžete si nějaký stáhnout. Jak jsem již uvedl, např. Microsoft nabízí zdarma svůj Security Essentials. Pokud antivirus používáte, ujistěte se, že máte poslední verzi. Případně se informujte u výrobce, zda je produkt kompatibilní s posledními aktualizacemi pro Windows.

Pro Sedmičky platí stejné opatření jako pro Windows 10 Pro Sedmičky platí stejné opatření jako pro Windows 10

Pakliže žádné antivirové řešení používat nechcete, je doporučeno, abyste manuálně vytvořili v registru příslušnou hodnotu, aby Windows mohl nadále automaticky přijímat aktualizace. V Editoru registru nastavte hodnotu:

  • Klíč: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat
  • Hodnota: cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc
  • Typ: REG_DWORD
  • Data: 0x00000000 (Údaj hodnoty = 0)

Byl pro vás článek přínosný?