Hlavní navigace

Windows 7 bez AutoRunu pro USB disky

30. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete ještě na zákeřný virus, který se na USB disku zamaskoval za průzkumníka a mnoho uživatelů jej tak omylem spustilo, když si například přinesli nakažený flashdisk? Mimo uvedeného případu využívá možnost automatického spuštění programu z výměnného média mnohem více binárních škodlivin: Microsoft sesbíral celý čtvrt milion vychytralých červíčků.

Protože však parazity prolezlé počítače zákazníků nejsou zrovna nejlepší marketingovou strategií, rozhodl se tomuto typu útoku předejít: Autorun prostě u Windows 7 RC odstranil. Ostatní možnosti AutoPlay dialogu, jako je spuštění (opravdového) průzkumníka, či aktivace funkce ReadyBoost, zůstanou na svém místě: Pouze automatické spuštění souboru umístěného na samotném vyměnitelném médiu již nebude možné.

Ignorování Autorunu se ovšem netýká optických médií, tedy CD, DVD popřípadě Blu-Ray disků. U těch se totiž nepředpokládá tak jednoduché nakažení. Takový flashdisk stačí zastrčit do nemocného počítače a během chvilky se nepříjemná viróza rozšíří i na něj, kdežto na optické disky se povětšinou zapisuje těžkopádněji (vypalování) nebo dokonce vůbec (nesmazatelná, uzavřená média).

Odstranění Autorunu navíc nezůstane pouze u stále vyvíjených „sedmiček“. Microsoft hodlá bezpečnostní opatření rozšířit i na stávající systémy (Windows Vista a Windows XP) pravděpodobně v podobě bezpečnostní aktualizace.

Zdroj: Softpedia

Byl pro vás článek přínosný?