Hlavní navigace

Windows 7 bez kvalitního editoru videa?

7. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

V připravovaném operačním systému Windows 7 se budete muset obejít bez editoru videa Windows Movie Makeru, Fotogalerie a poštovního klienta Windows Mail. Namísto toho vám Microsoft nabídne jejich Windows Live alternativy z balíčku Windows Live Essentials. Přístup k jeho stažení by měl být nabídnut tak, abyste po těchto programech nemuseli dlouze pátrat.

Tento krok je nepochybně dvousečný. Uživatelé dostanou modernější aplikace, je však nutné je instalovat dodatečně. Kdo nechce tyto nástroje používat, nemusí je mít v systému zbytečně nainstalovány. Kdo je zvyklý na úpravu videa ve Windows Movie Makeru bude asi pořádně v šoku. Jeho verze obsažená ve Windows Live Essentials se totiž od stávajícího provedení zásadně liší. Pojďme se na největší rozdíly podívat podrobněji.

Přidání videa a fotografií

Když spustíte Windows Movie Maker, uvidíte uprostřed seznam neimportovaných médií, kam můžete přetáhnout videa, fotky nebo zvuk a odtud je umisťujete do jednotlivých políček scénáře, nebo rovnou na časovou osu.

U Windows Live Movie Makeru přidáte položky do budoucího filmu po stisku tlačítka Přidat. Scénář ani časovou osu zde nenajdete. Pořadí jednotlivých částí budoucího filmu můžete ovlivnit přeskládáním položek v pravém bočním panelu.

Efekty a přechody

Přechodové efekty se uplatní při střídání jednotlivých políček scénáře. Pokud například tvoříte video z fotografií, pak můžete přechodovými efekty film trošku oživit (nezapomeňte přidat hudbu na pozadí). Ve Windows Movie Makeru opět zcela jednoduše přepnete seznam importovaných médií na Přechody, vespod si nachystáte zobrazení Scénáře a mezi jednotlivá políčka přetáhnete naznačený přechodový efekt. Výsledek si pak můžete prohlédnout v náhledovém přehrávači.

Z podobného soudku jsou efekty. Ty se však neaplikují pro střídání snímků, ale pro snímky, resp. pro části videa samotné. Jednotlivá políčka scénáře můžete nechat zobrazit černobíle, s efektem starého filmu, monochromaticky a podobně. Pokud potřebujete efekt aplikovat jen na část videa, stačí jej ve scénáři rozdělit (rozstřihnout) na více částí.

Co v této oblasti nabízí Windows Live Movie Maker? Když se v jeho novém rozhraní ve stylu MS Office 2007 přepnete na kartu Vizuální efekty, uvidíte nabídku Přechodů a Efektů. Nabízené přechody jsou spíš výsměchem uživatelům. Zatímco ve Windows Movie Makeru jich najdete několik desítek, zde jsou pouze čtyři (přesněji 3 + žádný). O něco lépe je na tom nabídka Efektů, ovšem ani ta se nepřibližuje efektům ve Windows Movie Makeru.

Efekty a přechody ve Windows Movie Makeru aplikujete tak, že označíte snímek v pravém panelu a klepnete na jeden z nabízených přechodů nebo efektů. Bohužel v náhledových miniaturách nijak nezjistíte, že je efekt aplikován - opět na rozdíl od klasického Movie Makeru.

Střih, titulky, zvuk

Windows Movie Maker je možná jednoduchý program, ale vše se v něm podobá větším editorům videa a myslím si, že pro uživatele by neměl být problém časem z tohoto editoru přejít na nějaký vyšší. Rozdělování videa na víc částí probíhá na časové ose, kde můžete posouvat i přechodové efekty, zvukový podkres nebo doprovodné titulky.

Funkce pro úpravu videa najdete ve Windows Live Movie Makeru na kartě Upravit. Nabízí vám textové pole, střih a ztlumení videa. Velmi mi zde chybí časová osa, kde bych tyto úpravy prováděl. Na druhou stranu, střih videa zde není až tak nepoužitelný. Jen jde proti filozofii editorů videa.

Označte políčko s videosouborem, klepněte na tlačítko Střih a pomocí jezdců označte oblast, která zůstane po střihu videa ve filmu.

Export videa - vytvoření filmu

Jakmile dokončíte přípravu svého filmu, můžete jej exportovat do formátu běžného videosouboru. Windows Movie Maker nabízí vytvoření videosouboru, přípravu videa k vypálení, nebo zpětné nahrání do kamery. Nechybí ani poněkud nemyslné odeslání videa e-mailem.

Windows Live Movie Maker nabízí uložení videa ve dvou kvalitách do formátu WMV. Kromě toho jej můžete přímo z programu publikovat ve službě MSN Video, podobně jako lze odeslat fotky na web ve Windows Live Fotogalerii.

Bude se nám stýskat?

I přes veškerou snahu využít Windows Live Movie Maker na maximum vám zde bude chybět množství doplňkových funkcí z klasického Windows Movie Makeru. Ani ty základní nástroje nejsou připraveny ve stylu editorů videa, ale spíše mi připomínají nástroj pro jednoduché složení několika snímků do videosouboru.

Je to škoda. Osobně bych uvítal, kdyby se v balíčku Windows Live Essentials objevil například mírně upravený Windows Movie Maker 2.6. Mohl by mít pás karet Ribbon a nové funkce pro odeslání videa na web. Tím spíše, že si jej můžete zdarma stáhnout i do Windows 7, kde bez problémů poběží.

Jak se tváříte na odstranění Windows Movie Makeru z Windows 7 vy? Bude vám chybět více než jiné programy, nebo jej vůbec nepoužíváte?

Byl pro vás článek přínosný?