Hlavní navigace

Microsoft spravil chybu s černým pozadím ve Windows 7. Oprava vyšla pro všechny

11. 2. 2020

Sdílet

Některým lidem se místo tapety plocha vybarvila do černa. Microsoft chystá opravu a hodlá ji vydat pro všechny.

Oživeno dne 11. 2. 2020

V době psaní původního příspěvku níže jmenovaná aktualizace řešící problém s černou na pozadí plochy místo zvolené tapety nebyla k dispozici. Museli jsme se ale těsně minout. Podle Microsoftu opravu obsahuje balíček KB4539601, vydaný posledního ledna.

V dokumentaci pak podnik uvádí, že chybu vyřešil 7. února, před tímto datem nám ji Windows Update ostatně nenabízel. Jedná se o standardní plnohodnotnou servisní aktualizaci. Pakliže instalujete pouze balíčky se záplatami, bude vás zajímat aktualizace KB4539602.

První aktualizace je dostupná jak ve službě Windows Update, tak samotně ke stažení v katalogu. Druhou najdete pouze v katalogu. Potvrdilo se, že oprava bude nabídnuta také běžným domácím uživatelům a uživatelkám, kterým už desetiletá bezplatná podpora Windows 7 vypršela. Microsoft tímto vstřícným gestem napravil chybu, kterou způsobil v rámci lednového cyklu servisních aktualizací.

Původní článek ze dne 7. 2. 2020

Na sklonku života se ve Windows 7 objevil problém, který sice neznemožňuje práci s počítačem, na druhou stranu je opravdu vidět. V některých případech se totiž místo tapety na ploše může objevit jen černé pozadí. To typicky vídáme, když systém není aktivovaný. Čerstvý problém ale s aktivací zřejmě nesouvisí.

Podle oficiálních informací ke zčernání plochy dochází jen tehdy, když u tapety nastavíte pozici obrázku Roztáhnout. Pokud jste se v popsané situaci ocitli též, můžete ji tedy dočasně vyřešit tak, že zvolíte jiný typ zobrazení, např. Vyplnit nebo Přizpůsobit. Dále by podle Microsoftu mělo pomoci, když zvolíte obrázek s rozlišením vaší obrazovky.

Problém se začal vyskytovat po instalaci lednové servisní aktualizace KB4534310. Microsoft uvádí, že chybu opravil v rámci aktualizace KB4539601, která ale zatím není dostupná. Zajímavé je to, že dle vlastních slov hodlá chybu opravit v polovině února (pravděpodobně v rámci tzv. záplatovací úterý), a to pro všechny zákazníky a zákaznice. Vyjádření naznačuje, že se dočkají také ti, kteří již žádné další pravidelné aktualizace očekávat nemohou, pokud ovšem zákazníky nemyslí pouze subjekty, které platí za dodatečnou podporu.

I podle příspěvků na fóru podpory nebo dle snímku, který se podařilo pořídit webu Hexus, Microsoft původně zamýšlel vydat opravu právě jen pro ně. Nakonec si tak firma napraví reputaci a opraví nešťastnou chybu, kterou způsobila poslední servisní aktualizace pro spotřebitelské edice. Kromě Windows 7 chyba postihla rovněž Windows Server 2008 R2 SP1.

Zdroj: Microsoft Docs

Byl pro vás článek přínosný?