Hlavní navigace

Překvapivý krok Microsoftu. DirectX 12 se dostalo do Windows 7 s WoWkem

15. 3. 2019

Sdílet

Specificky se rozhraní z Windows 10 do Sedmiček dostalo spolu se hrou World of Warcraft, nikoli plošně.

Loni herní studio Blizzard do letité a stále oblíbené onlinové klasiky World of Warcraft přidalo podporu technologie DirectX 12. To ovšem platilo pouze pro Windows 10, protože jen a pouze právě pro tuto verzi bylo rozhraní oficiálně vydáno. Teď Microsoft oznámil poněkud zvláštní věc, a sice že World of Warcraft používá DirectX 12 i ve Windows 7, kde ovšem technologie dosud nebyla dostupná.

Microsoft se s herním studiem dohodl, že proto do starých Sedmiček portuje běhové prostředí D3D12, resp. uživatelský režim. Na celé záležitosti není šokující to, že se to stalo. Když je vůle, jde všechno. Jedná se ale o další z indicií, že dnešní Microsoft by si s tím starým nerozuměl (a nejspíš by se oba subjekty popraly). Když ovšem k podobnému kroku nedošlo dříve, proč se téměř deset let starý systém dočkal teď?

S DirectX 12 dochází ke zvýšení výkonu mj. díky zpracovávání ve vláknech. Microsoft ale dodává, že ve Windows 10 je výkon ještě lepší díky jiným optimalizacím v systému.

Komentář

Podpora Windows 7 totiž skončí za necelý rok. Velké firmy si budou moct platit dodatečnou podporou další tři roky, ale na spotřebitelském trhu se s tím nepočítá. Tam bude – jako už několikrát v minulosti – nutné upgradovat na novější operační systém. Je otázka, kolik energie Microsoft musel do portování vložit. Vyplatí se mu to, když výsledkem bude pouze několik měsíců, v rámci kterých si hráčská komunita přínosy užije?

Firma se možná jen snaží zlepši svůj obraz. Už loni jsme se dozvěděli, že nový Edge postavený na Chromiu bude rovněž dostupný ve Windows 7. Další úsměvný příklad toho, že ačkoli je roky produkt exkluzívní (byť ještě s jiným technologickým základem), směr se změnit může i v podobně podivnou dobu. V případě Edge je však krok pochopitelný s ohledem na korporátní sféru – Microsoft nechce, aby firmy ještě až čtyři roky používaly Internet Explorer. Pokusí se jim tímto nabídnout alternativu.

Microsoft uvádí, že pracuje s dalšími herními studii na tom, aby jejich hry rovněž využily aspoň částečně možnosti DirectX 12. Dle svých slov reaguje na zpětnou vazbu. Technologii World of Warcraft podporuje od verze 8.1.5 a zdá se, že tedy nebude poledním herním titulem, jenž ji v Sedmičkách využije k vlastnímu prospěchu.

Byl pro vás článek přínosný?