Hlavní navigace

Končící Windows 7 stále používá 27 % počítačů. S Windows XP to bylo podobné

14. 1. 2020

Sdílet

Končící podpora představuje problém z hlediska bezpečnosti. Není to poprvé, co odcházející verze Windows stále platí za poměrně široce používanou.

Zvlášť proto, že dnes končí podpora Windows 7, si pojďme připomenout, jak jsou jednotlivé desktopové operační systémy používané. Konec podpory je totiž problematický primárně kvůli bezpečnosti. Pokud si vzpomenete na Windows XP, lidé se ho vzdávali jen pomalu, byť jeho podíl držela relativně vysoko Asie, zejména pak Čína. Bude se situace opakovat s Windows 7? Zatímco Ikspéčka v době ukončení podpory používalo zhruba 28 % lidí (bavíme se jen o klasických počítačích, nikoli smartphonech, a to globálně), v případě Windows 7 hovoříme o 26,64 %. V tomto kontextu se opíráme o čísla NetApplications.com. Necelý 27% podíl pak služba naměřila v prosinci 2019, statistiku za leden vydá samozřejmě až po skončení měsíce. Zhruba čtvrtina počíta

K tématu přispěl také Kaspersky, který loni provedl svou analýzu. Podle ní Sedmičky stále používá 38 % běžných spotřebitelek a spotřebitelů, 27 % malých firem a 47 % středních nebo velkých podniků. „V každém případě představuje zastaralý OS bez bezpečnostních záplat kybernetické riziko – náklady na řešení problému tak mohou být podstatně vyšší než náklady na upgrade,“ komentuje situaci Miroslav Kořen, generální ředitel Kaspersky pro východní Evropu.

Byl pro vás článek přínosný?