Hlavní navigace

Jak se webové prohlížeče staví k podpoře Windows 7?

15. 1. 2020

Sdílet

Nepodporovaný systém kvůli bezpečnosti své i cizí dlouhodobě nepoužívejte. Pokud ale s Windows 7 ještě chvíli potřebujete vydržet, ujistěte se, že máte podporovaný a aktuální prohlížeč. Na jaké prohlížeče se teď můžete spolehnout? Jak dlouho dobu podpory slibují?

Zatímco Microsoft podporu Windows 7 z větší části ukončuje, mnozí výrobci softwaru hodlají systém nadále podporovat. To je běžný jev a odvíjí se zejména od popularity platformy. K nejpoužívanějším a z bezpečnostního hlediska nejdůležitějším aplikacím patří webové prohlížeče. Používat děravý systém dlouhodobě důrazně nedoporučujeme. Pokud s ním ale potřebujete ještě chvíli vydržet, v první řadě byste se měli ujistit, že používáte záplatovaný prohlížeč. (Informace je relevantní i pro firmy, jichž se konec podpory Sedmiček zatím netýká.) S Windows 7 samozřejmě automaticky končí integrovaný Internet Explorer. Výrobci třetích stran obvykle poskytují nové verze svých produktů delší dobu. Než budeme pokračovat dále, je potřeba důrazně upozornit, že záplatovaný prohlížeč není všespásný. Ani s ním nepodléhejte falešnému bezpečí. Používání Windows 7 po ukončení podpory bude rizikovější než dřív.

Připomínka podpory Windows XP

Vzpomeňme na situaci s Windows XP, který svůj životní cyklus zakončil v dubnu 2014:

V případě Windows 7 nadále platí, že velké firmy si za nemalé peníze mohou koupit dodatečnou podporu až na další tři roky.

  • S ohledem na obrovský tržní podíl je nejdůležitějším prohlížečem Chrome, který systém podporoval až do dubna 2016.
  • Na Chromiu postavená Opera předčila Google. Víme bezpečně, že vydala záplaty pro starší verzi prohlížeče v srpnu 2016, dále však o podpoře Ikspéček nemluvila. Nevíme tudíž ani, kdy skončila. V srpnu 2016, mimochodem, výrobce lhal 2× v jednom souvětí: „Opera is now the only major browser that continues to provide security updates for its Windows XP and Windows Vista version.“ Tržní podíl Opery byl a je minimální, takže o majoritním prohlížeči nemůže nebýt řeč. V srpnu 2016 dle NetApplications měla jen 1,26% podíl používanosti. Dále opomněla Mozillu…
  • Firefox je v tomto ohledu zpravidla „nejměkčí“ a podporu měl poskytnout do září 2017, nakonec z toho ale byl dokonce červen 2018, tj. Windows XP přežil Firefox o čtyři roky.

Blog: Stávající počítač mi vyhovuje. Zůstávám proto uživatelem Windows XP

Prohlížeče a podpora Windows 7

Jak budou webové prohlížeče podporovat Windows 7? Začněme opět nejpoužívanějším prohlížečem. Google garantuje minimálně 18 dalších měsíců podpory po skončení životního cyklu Sedmiček. Specificky bude Chrome aktuální do 15. července 2021, v případě potřeby ale i déle. Rozhodnutí výrobce se pravděpodobně bude odvíjet zejména od používanosti operačního systému.

Díky firmám by nemusela být úplně nezajímavá. S tím souvisí podpora nového prohlížeče, který je na Chromu postavený a stojí za ním Microsoft. Redmondští se rozhodli vydat Edge na sklonku oficiálního životního cyklu Sedmiček a jejich motivací byly pravděpodobně právě firmy. Microsoft v komunikaci s Neowinem potvrdil, že nový Edge bude nadále podporován, neupřesnil však dobu podpory. Předtím uvedl, že bude minimálně stejně dlouhá jako u Chromu.

I kdyby bylo datum konečné, Microsoft je nucený nadále podporovat Internet Explorer až do skončení placené prodloužené doby podpory Windows 7. To se tedy týká již zmíněných firem, nikoli domácností. Dále Sedmičky samozřejmě podporuje Firefox, prozatím jsme ale nezaznamenali, že by Mozilla o ukončení podpory byť nahlas uvažovala. S ohledem na dřívější zkušenosti se zřejmě brzkého konce nedočkáme.

Jak s Windows 7 naloží Opera, zjišťujeme. V naší komunitě jistě poměrně populární Vivaldi už na podzim všem doporučil, aby ze Sedmiček přešli na Linux. Výrobce nám potvrdil, že podporu zachová po vzoru Chromu až do července 2021. Článek doplníme o případné nové informace.

Byl pro vás článek přínosný?