Hlavní navigace

Mohou v počítačích s Windows 7 strašit zbytky nástroje na upgrade na Windows 10? Zřejmě ano

15. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft / koláž: Petr Urban / Cnews
Jeden uživatel Sedmiček objevil úlohy a složku s aplikací, které byly součástí řešení pro upgrade na Windows 10, jež Microsoft používal v prvním roce po vydání Desítek.

První rok po vydání Windows 10 bylo možné na kompatibilních strojích přejít zdarma na Desítky z Windows 7 nebo 8.1. Toto období se vyznačuje především stále agresivnější kampaní, která se vás snažila donutit k upgradu. Microsoft se nakonec odhodlal k nečestným praktikám, takže si všichni oddychli, když velké marketingová akce skončila. Dodnes je tedy možné přejít, pokud instalaci Desítek aktivujete pravým klíčem patřícím Sedmičkám či Osmičkám. Kdo ale přejít nechce, nestraší ho už aplikace, která se o výzvy k upgradu a zahájení procesu starala právě během prvního roku od vydání Windows 10. Michael Horowitz nicméně nedávno zjistil, že tato aplikace v jeho počítači ještě straší.

Nástroj pro upgrade stále ve Windows 7?

Předesílám, že nemáme možnost zjistit, o jak rozšířený jev se jedná. Horowitz každopádně náhodou odhalil, že jeho instalaci Windows 7 se pozůstatky aplikace stále pokouší upgradovat na Desítky. Zjistil, že dochází denně ke spuštění úlohy Time-5d, jež vyvolává program GWX.exe ze složky C:\Windows\system32\GWX. Úlohu se mu ani s oprávněním správce nepodařilo vypnout.

Posléze objevil další každodenní úlohu s názvem refreshgwxconfig-B, která pro změnu spouští schtasks.exe s argumenty pro konfiguraci upgradovacího procesu. Třetí nalezená úloha se nazývá Logon-5d, opět měla za cíl spustit GWX.exe. Ani jednu z těchto úloh nebylo možné deaktivovat. Ve Správci úloh pak našel ještě další tři úlohy ze stejné skupiny (tj. GWXTriggers), jež nikdy spuštěny nebyly.

Úloha time5d patří k pozůstatkům řešení pro upgrade na Windows 10 (foto: Michael Horowitz) Úloha time5d patří k pozůstatkům řešení pro upgrade na Windows 10 (foto: Michael Horowitz)

Horowitz dále narazil na skupinu gwx. Proces pro spouštění aplikace, která se dříve objevovala v oznamovací oblasti, byl prý naposledy spuštěn v listopadu 2017. Horowitz ve zmíněné složce našel uvedený spouštěcí soubor, který byl nicméně datovaný ke dni 7. května 2015, jenž tedy předchází datu vydání Windows 10.

Závěr

Co to tedy znamená? Člověk by čekal, že všechny soubory a úlohy týkající se aplikace pro upgrade budou touto dobou dávno pryč. Plánuje Microsoft přinutit starší počítače k upgradu? To už je čirá fabulace, kterou nepovažuji za pravděpodobnou. Spíše se bavíme o pozůstatcích po nedůkladném vyčištění. Sám Horowitz tvrdí, že aspoň v tuto chvíli zbytky upgradovacího řešení neslouží žádnému účelu. Prostě se v počítači nachází.

Kdybyste z nich neměli dobrý pocit, můžete vždycky provést čistou instalaci Windows. Pokud se vám do tak radikálního kroku nechce, můžete přejmenovat složku GWX. Samotný program GWX.exe prý přejmenovat nelze. Používáte-li starší vydání Windows, máte ve svém počítači tyto pozůstatky také?

Byl pro vás článek přínosný?