Hlavní navigace

Windows 8 Consumer Preview: utajené funkce, drobnosti a novinky

14. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Screenshoty; náhled na heslo; Windows Experience Index

O čem se neustále mluví, víte sami nejlépe. V popředí se ustálilo Metro, které je zásobárnou tak rozsáhlou, že se ještě nevyčerpala. Zapomíná se ovšem na detaily připravovaného operačního systému. Ribbon v Průzkumníku k detailům nepatří, takže všichni ví, že se pás karet nastěhoval i sem. Věděli jste ale, že můžeme nyní mnohem snáze típat screenshoty? Dříve jste klávesou Printscreen uložili obrazovku do schránky, přičemž jste ji pak museli ručně vložit do nějakého grafického editoru. Jak jsme včera odhalili, nová klávesová zkratka Win+Printscreen krkolomný postup odbourává a obrázky rovnou ukládá do knihovny. Jako formát Microsoft zvolil bezztrátové PNG (obludnoti typu BMP se nekonají), plus se uložené snímky naštěstí jmenují rozumně.

Tip: Přehled nových klávesových zkratek ve Windows 8

Každý grafický soubor má v názvu také pořadové číslo, takže se obrázky pěkně seřadí podle toho, v jakém pořadí jste je přivedli na svět. Není to vítané?

Consumer Preview v příštím roce skončí

Moc často se to nevytahuje, ale ani Consumer Preview nebude žít věčně. Jeho pouť bude ukončena 16. ledna 2013. Do té doby stihne ale vyjít přinejmenším RC verze, trhu by tou dobou měla okupovat také dokončená Windows 8, takže budeme mít kam přejít. Případně se vrátíme zpátky k sedmičkám.

Náhled hesla

Při přihlašování ke svému účtu na počítači s Windows 8 Consumer Preview už můžete využít své Windows Live ID, které se časem přejmenuje na Microsoft Account. Připojení k Internetu patrně nebude pro většinu lidí problémem a ze svázání s online účtem budete jedině těžit. Osmičky vám pak budou do cloudu zálohovat systémová nastavení nebo i třeba soubory. Při pohledu na přihlašovací dialog si můžete všimnout jakési nové ikonky, přímo v políčko, kam se zadává textové heslo. Když na ni klepnete, zadané znaky se odhalí, takže se případně snadno ujistíte, že jste své komplexní a dlouhé heslo zadali správně.

Zamykací obrazovka a klávesnice

Na počítačích nám nějaká zamykací obrazovka leda překáží. Snaží se být aspoň trochu užitečná, takže nabízí přehled notifikací a hodiny. Na mobilu či tabletu se jí zbavíte snadno, prostě ji chňapnete a prstem odhodíte směrem nahoru. Microsoft se neinspiroval u Applu, kde se displeje dotykových zařízení odemykají posunutím tlačítka k tomu určeného.

V desktopovém prostředí si ale s myší připadáte dost mimoňsky, když se snažíte obrazovku doslova uchopit a zahodit. Mnohem pohodlnější je se jí zbavit stiskem skoro libovolné klávesy. Přesně tohle jsme u stolního počítače potřebovali. Bizarnější než se potýkat s myší, bylo zápasit s touchpadem.

Windows Experience Index byl navýšen na 9,9

Windows Vista přinesla docela přínosný systém pro hodnocení výkonu počítače. (Přinejmenším jeho myšlenka na teoretické rovině funguje dobře.) V ideálním světě by hry na krabicích měly zapsáno, na kterém stroji gamesku spustíte. V praxi to možná nefunguje, ale myšlenku musíme ocenit. Jenže výkon počítačů stoupá, takže nelze používat stále stejnou stupnici. Proto ji Microsoft každé tři roky s vydáním nového operačního systému rozšíří.

Nejnižší skóre zůstává na hodnotě 1,0. Maximum ve Vistě bylo 5,9 bodů, Windows 7 horní hranici posunula na 7,9 a Windows 8 strop navýší na 9,9. Teď nám jen zbývá přemýšlet nad tím, kde Microsoft vzal tak podivné hodnoty, a zda by nebylo lepší, aby Index uživatelských zkušeností se systémem Windows končil celým číslem.

Automatické aktualizace Internet Exploreru

Tahle drobnůstka byla odtajněna již před několika měsíci, bude mít ovšem zásadní dopad na celý ekosystém, který Microsoft léta budoval. Automatické aktualizování pravděpodobně zvěstuje také častější vydávání Internet Exploreru, možná se nové řady dočkáme aspoň jednou do roka. Pro celosvětovou počítačovou síť jde bezpochyby o dobrou zprávu, neboť nebude tolik uživatelů zaseklých na zastaralém prohlížeči jenom proto, že o tom sami neví, protože podobné záležitosti neřeší.

Nástroje pro správu; dva Správce úloh; Windows Defender

Nabídka pro pokročilé

Co se stane, když najedete do roku obrazovky, kde obvykle bývalo tlačítko Start, víte. Start se opět objeví. Ale když ve stejném místě klepnete pravým tlačítkem myši, rozbalí se nabídka nástrojů a funkcí, které běžný uživatel často nepotřebuje. Spíše cílí na pokročilejší uživatele, kteří tak mají k ruce základní systémové nástroje. Vyvolat ji lze také kombinací Win+X.

Nástroje pro správu v novém Startu

Velmi pokročilí jedinci si jistě pamatují, že se v nabídce start dalo aktivovat zobrazení nástrojů pro správu počítače. Běžnému uživateli k ničemu nejsou, avšak když víte, jak s nimi zacházet, jejich případné ztráty byste litovali. Přejděte do nastavení v Šému, pak znovu vyberte nastavení a pak povolte jedinou dostupnou předvolbu.

Správa položek po spuštění se přesunula

Další novinka pro pokročilejší jedince se týká správy položek spouštějících se s Windows. Byo zbytečné k tomu používat nástroje od třetí strany, když stačilo do dialogu Spustit zadat msconfig a objevila se Konfigurace systému. Tady jste pěkně mohli všem nežádoucím zpomalovačům zatrnout, aby start počítače negativně ovlivňovaly. Jenže stejná sekce ve Windows 8 zeje prázdnotou. Jak odkaz v okénku napovídá, celá sekce se přesunula do Správce úloh.

Zapomeňte na taskmgr.exe, přivítejte tm.exe

Vsadím se, že nejen vaší pozornosti unikla změna v tom, jak se Správce úloh jmenuje. Novinka nese název tm.exe, zatímco do Windows 7 šlo o taskmgr.exe. Nový Správce úloh přináší mnohá vylepšení, přesto se v systému prozatím nachází i ten starý. Pakliže v Consumer Preview vyvoláte dialog Spustit, napište do něj tm, abyste otevřeli novou verzi. Když napíšete taskmgr, objeví se ještě ta stará.

Trable s poštovním klientem

E-mail stále frčí, byť jeho význam klesá s tím, jak se lidé přesunují na sociální sítě. S úřady nicméně asi nebudete komunikovat přes Facebook, takže stále budete k ruce potřebovat e-mailového klienta. Současná Windows nás naučila jedno, a sice že si vystačíme s webovým prostředím. Vestavěný poštovní klient pro dotykové prostředí Windows 8 ovšem má na své straně několik výhod, které mu pomohou se prosadit. Bude snadno ovladatelný na tabletu, systém nám nezapomene oznamovat příchozí zprávy atp.

Bohužel ukázka v Cunsumer Preview trpí několika ošklivými nedodělávkami. Časem se jich zbaví, to ano, ale aktuálně vám budou házet klacky pod nohy. Především pošťák ve stylu Metra nepodporuje POP a IMAP. Prozatím zde využijete pouze služby podporující Exchange ActiveSync, k těm patří velká část z největší a nejznámějších poskytovatelů e-mailových schránek. Stěžovat si nemusí například uživatelé Gmailu nebo Hotmailu. Každý odchozí e-mail nese podpis „Sent from my Windows 8 PC“, který nelze vypnout. Svět se tak chtě nechtě dozví o tom, co za aplikaci používáte.

Do třetice všeho zlého: poštovní klient synchronizuje poštu z posledních svou týdnů. Nedivte se, že ve svých složkách vidíte pouze některé zprávy. Delší nebo kratší období prozatím nastavit nelze.

Windows Defender je antivirus

Tohle není třeba příliš komentovat. Vista obsáhla antispywarový nástroj Windows Defender, Windows 8 o několik let později obsahují stejně pojmenovaný nástroj, ten už ale obsahuje také ochranu proti virům. Nový Windows Defender vzhledem i funkcemi kopíruje antivirus Microsoft Security Essentials. Dva produkty se nenápadně sloučí a osmičky budou již v základu dobře zabezpečené. Co na to Evropská unie?

Byl pro vás článek přínosný?