Hlavní navigace

Windows 8 porazila Sedmičky ve většině výkonnostních testů

26. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si pamatuje na testík, který provedla Softpedia. V disciplíně kopírování souborů se Windows 8 dokázala vyrovnat Windows 7, přesto byl chystaný operační systém o kousíček pomalejší než jeho předchůdce. Kopírování bylo několikrát zopakováno, výsledek se nezměnil a Osmičky luehce ponížil.

Tip: Windows 8 zatím kopírují pomaleji než Windows 7. Blíží se katastrofa?

S pořádnou sadou výkonnostních testů Windows 8 potrápil PCWorld. Výsledek? Nový systém povětšinou předčil ten starší (říct o Sedmičkách natvrdo, že jsou staré, prostě nemůžeme). Zkušební stroj představuje slušně našlápnutou mašinu: procesor Intel Core i5-2500K tikal na frekvenci 3,3 GHz, operační paměť čítala 8GB DDR3, taktovaná byla na 1333 MHz. Pevný disk s kapacitou 1 TB zvládl 7200 otáček za minutu, nechyběla výkonná grafická karta Nvidia GeForce GTX 560 Ti. To ale není zase tak podstatné, oba systémy byly podrobeny stejné sadě testů na stejném stroji.

Windows 8 Consumer Preview zvládla dokončit benchmark WorldBench 7 o 14 % rychleji než Windows 7. Ten spouští běžné aplikace jako Internet Explorer nebo VLC media player. Snaží se tudíž odrážet realitu. Na konci ovšem vyplivne jediné číslo. O optimalizovaném spuštění Microsoft referoval již v rané fázi vývoje systému, takže není vůbec překvapivé, že Osmičky byly v této disciplíně o 35 % rychlejší. Startování zabere v každém případě méně času než v případě stejného stroje s Windows 7.

 

K tomu se váže poznámka. PCWorld nečeká pouze na spuštění, po něm ještě otevírá textový soubor. Teprve po jeho načtení, které se považuje za stav, kdy je počítač použitelný k práci, byly stopky zastaveny. Jak sami víte, Osmičky vám po spuštění nabídnou Metro, na plochu se teprve musíte ručně přepnout. Ačkoli číslo v grafu níže vyhlíží pěkně, vězte, že hlavní obrazovku Metra spatřili v PCWorldu za 23,91 sekundy.

WorldBench 7 kromě souhrnného času obsahuje několik subtestů, jejichž výsledky si nyní představíme. Jeden z nich vlastně měří schopnosti webového prohlížeče, nikoli operačního systému jako takového. Své síly logicky poměřil Internet Explorer 9 s Internet Explorerem 10. Buď jak buď, novější systém s novějším prohlížečem nabízí aktuálně lepší výkon. Pozitivně se zde projevila znatelně vylepšená hardwarová akcelerace. Ta se s IE10 ovšem podívá i na Windows 7.

Dále se měřilo zpracování zvuku, videa a obrázků. Tady Sedmičky novinku porazily, byť jen o pár vteřin:

Poslední součást WorldBench 7 se zaměřila na kancelářské schopnosti. V oblasti psaní dokumentů, spuštění aplikací a hledání virů na disku Osmičky prokázaly jen o něco málo horší schopnosti než jejich kolega. Stojí za zmínku, že pro tyto testovací účely nepoužívá PCWorld vlastní technologii, ale část benchmarku Futuremark PCMark. Hodně se může změnit, až firma Futuremark přijde s optimalizacemi pro nový systém.

Výkonnostní nárůst můžeme očekávat také u Windows 8, vždyť aktuálně máme k dispozici pouze betaverzi. Rozdíly mezi dvěma systémy jsou tak jako tak vcelku malé. Souhrnné číslo WorldBench 7 vyznívá lépe pro Windows 8, ale některé subtesty ukazují převahu Sedmiček.

Zdroj: PCWorld via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?