Hlavní navigace

Windows 8 startují příliš rychle. Proto nabídnou doplněk k F8

23. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Napadlo vás, že příliš rychlé spuštění počítače může být problémem? Ač se to nezdá, existuje jeden scénář, kdy je to skutečně nežádoucí. Ve chvíli, kdy chcete zobrazit nabídku s pokročilými možnostmi spuštění (například chcete Windows spustit v nouzovém režimu), jednoduše nemusíte stihnout zmáčknout příslušnou klávesu, obvykle jde o F8, případně o F2. Takže Microsoft musel vymyslet ještě jiný způsob, jak se do této nabídky dostat, kdyby to nešlo klasickým způsobem popsaným výše. I když během startu systému nestihnete zareagovat a zmáčknout příslušnou klávesu včas, nevadí, ve Windows 8 budete mít dvě další možnosti.

Windows 8 startují příliš rychle Windows 8 startují příliš rychle Windows 8 startují příliš rychle Windows 8 startují příliš rychle

Buď navštívíte nastavení a tam vyberte položku Advanced startup, přičemž se počítač restartuje a posléze se příslušná nabídka, mj. předělaná do pěkné grafiky, ukáže. Ve druhém případě se stačí dostat na přihlašovací obrazovku a z ní vyvolat restart počítače, při klepnutí na onu položku ovšem musíte ještě podržet tlačítko Shift. V obou případech se tak vlastně o vyvolání nabídky pokoušíte až po spuštění samotných Windows 8. Těžko se dá očekávat, že by vývojáři spuštění záměrně zpomalili, naopak o rychlost jim celou dobu jde. A Osmičky již v testovací fázi startují neskutečně rychle.

 

Pokud máte stroj s diskem SSD, můžete čekat, že spuštění klidně proběhne za pouhých sedm vteřin. Časem se na lepším hardwaru budou výsledky pravděpodobně ještě zlepšovat. Microsoft testuje na řadě strojů a na jednom z těch výkonnějších bylo časové okno pro zmáčknutí klávesy F8 pouhých 200 milisekund. Zkuste jej trefit. Právě proto tedy přidává nové možnosti, jak pokročilou nabídku zobrazit. A co když se Windows 8 vůbec nespustí? Pak se nabídka samozřejmě ukáže automaticky, žádný strach. Detaily vám jako obvykle nabízí velice rozsáhlý příspěvek na blogu Building Windows 8.

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?