Hlavní navigace

Windows 8: útok prvního falešného antiviru a první velká zranitelnost

2. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

S novým operačním systémem člověk očekává novinky v zabezpečení. Microsoft jich skutečně pár přinesl, k nejvýznamnějším patří fakt, že ochránce Windows Defender dostal do vínku jádro na detekci virů. Každý uživatel je tak od instalace systému chráněn, aniž by musel hnout prstem. To je dobrá zpráva pro začátečníky, vy ostatní si stále můžete do počítače přidat svůj oblíbený antivir. Musíme ovšem počítat rovněž s novými hrozbami. Ty sice nejsou nijak výjimečné, nebezpečí nám hrozí pořád, pokud ale jde o první breberku svého druhu, slovem se o ní zmíníme.

První falešný antivir pro Windows 8
První falešný antivir pro Windows 8

Premiéru si odbyl první falešný antivir. Osmičky do prodeje vstoupily minulý pátek, přičemž breberka prý zaútočila již ve středu. Rychlost útočníkům nelze upřít. Zásluhy za objev patří firmě Trend Micro, která hrozbu identifikovala jako TROJ_FAKEAV.EHM. S tímto malwarem se můžete potkat na různých infikovaných webech. Tradičně vás prostřednictvím výsledků falešného skenu upozorní na to, že vašemu počítači hrozí nebezpečí a pokusí se z vás vyloudit peníze za údajný nákup plné verze antiviru. Když narazíte na Win 8 Security System, vyhněte se mu.

Navzdory názvu evidentně funguje také ve Windows XP, viz  obrázky.

 

Pánové z Trend Micro rovněž odhalili podvodný e-mail, který se šíří internetem jako požár. Až vám bude někdo nabízet ke stažení Windows 8 zadarmo, raději zprávu rovnou smažte. V minulém měsíci bylo rovněž sejmuto několik dalších falešných antivirů, mj. WinFixer, WinAntivirus, nebo XP Antivirus. Jak vidíte, zatím ani útoky na uživatele Windows XP nelze považovat za výjimečné. Ostatně, stále se jedná o operační systém s obrovskou základnou uživatelů.

Výzkumníci ze společnosti VUPEN Security pro změnu nalezli ve Windows 8 první závažnou zranitelnost. Zdá se, že vrátka otevírá Internet Explorer 10 a nepomohl mu ani sandbox. Informaci firma nyní prodává zájemcům, kteří se chtějí bránit. Microsoftu přirozeně neprozradila, jak ke svému závěru došla, Redmondští si proto musí zjistit všechno sami. Momentálně problém zkoumají.

 První falešný antivir pro Windows 8
První falešný antivir pro Windows 8

Byl pro vás článek přínosný?