Hlavní navigace

Windows 8 zřejmě chystá nová dotyková gesta

2. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

S boomem počítačů typu tabletPC či slatePC nesmí zůstat pozadu ani Microsoft, a proto bude Windows 8 systémem plně přizpůsobeným i pro ovládání pouze skrze dotykovou obrazovku, za pomocí prstů, popřípadě stylusu, jak se dle jednoho z nových patentů zdá, Microsoft však chytře plánuje využít obojího.


Několik dotykových gest pro základní ovládání se již vžilo a je víceméně stejných napříč různými zařízeními, Microsoft však přišel s novými, které využívají stylusu i prstů zároveň a umožňují tak rozšířit škálu gest.

Kupříkladu pro zkopírování nějakého objektu jej stačí chytnout prstem a stylusem přesunout kopii na jiné místo. Pomocí prstů si můžete i nějaký objekt přidržet a stylusem jej rozříznout na dva, popřípadě můžete použít jeden objekt jako pravítko pro stylus nebo lze naopak objekt roztrhnout dvěma prsty. Podržením objektu stylusem i prstem by se zase více objektů složilo na hromádku.

Podržením objektu a klepnutím stylusem na výběr zase bude možné tento výběr vyříznout, nebo klepáním stylusem na různá místa použít držený objekt jako razítko, popřípadě kreslením pomocí stylusu a držením objektu jej klonovat.

Řada gest najde nejlepší využití při práci s obrázky a grafikou, ale určitě půjdou nalézt i další uplatnění. Ostatně tento koncept není nejnovější, Microsoft už s ním dříve experimentoval u stolu Surface a zřejmě si výsledky nyní patentuje pro použití ve Windows 8.

" frameborder="0" height="349" width="425">

Zdroj: WinRumors

Byl pro vás článek přínosný?