Hlavní navigace

Windows 95 slaví 20. výročí. Systém přinesl nabídku Start, hlavní panel a plochu

24. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kde je jim dnes konec

Na Windows 95 je hezky vidět, jak vývoj informatiky jde neúprosně vpřed. „Devadesátky pětky“ přišly ve stejně době jako nová Škoda Felicia. Ale zatímco úspěšný český vůz ještě stále potkáváme na silnicích a majitelům může dosud dobře sloužit, s Windows 95 už se setkáte nejspíš jen v muzeu.

Windows 95 slaví 20 let existence
Windows 95 slaví 20 let existence

Systém zcela zmizel z globálních statistik. Například Wikipedia ještě eviduje 0,02 % přístupů z nástupnických Windows 98. Podle Google Analytics, jež používáme pro analýzu čtenářů na Cnews.cz, mají Windows 98 podíl ještě o řád nižší, 0,002 %. Windows 95 musí být ještě větší mrtvolou. Zapomínat bychom ale neměli.

Jiná doba

Microsoft systém vyvíjel pod kódovým označením Chicago a jeho finální verzi vydal přesně před 20 lety, 24. srpna 1995. Zatímco o aktuálních desítkách si díky internetu čtete několik měsíců v předstihu a Redmondští jim dokážou díky internetu udělat ohromnou reklamu a skrz stejné médium je dostat i do vašich počítačů, před 20 lety byla jiná doba.

Internet se teprve komercionalizoval, připojení bylo drahé a pro přenos tak velkých souborů pomalé. Systém se distribuoval na disketách nebo CD. Windows 95 z počátku ani neobsahovaly prohlížeč. Ten byl součástí pouze placeného rozšíření Plus!. Internet Explorer 2.0 přišel až spolu s prvním Service Packem o půl roku později. I aktualizace se řešily lokální instalací opravných/servisních balíčků.


Zvuk po spuštění

Počítačové novinky se představovaly na velkých veletrzích. V Česku tehdy rostl vliv brněnského Invexu. V polovině 90. let jej dokonce navštívil i Bill Gates (jako první postkomunistickou zemi) nebo Michael Dell. K prostému lidu se novinky dostaly skrz tisk, televizi a outdoorové kampaně.

Microsoft za reklamu zaplatil stovky milionů dolarů. S Rolling Stones se dohodl na vypůjčení písničky Start Me Up. Půlhodinové promo video pro něj natočily hvězdy přátel Jennifer Aniston a Matthew Perry. V barvách Windows 95 svítil slavný Empire State Building.

Start a další novinky

Ač okenní grafiku přinesly už předchozí verze Windows, až devadesát pětky měl skutečně moderní GUI s nabídkou Start a hlavním panelem. Přibyla plnohodnotná plocha, která neměla pouze zástupce programů, ale šlo na ni ukládat soubory a složky. Novinkou byl Průzkumník nahrazující starého Správce souborů. Poprvé také vidíme kontextové menu spojené s pravým tlačítkem myši. Po spuštění uživatele přivítala melodie vytvořená skladatelem Brianem Enem.


Reklama na Windows 95

Některé změny nebyly na první pohled pro laika viditelné, ale měly velký dopad na výkon, bezpečnost i použitelnost systému. Windows 95 přešly na 32bitovou architekturu, pro nové desktopové aplikace byl dostupný preemptivní multitasking a chráněný režim, takže ubyla zatuhnutí systému. Na druhou stranu byly Windows 95 pořád těsně spjaty se MS-DOSem. Microsoft zachoval plnou kompatibilitu, zůstala tak i podpora „nebezpečných“ 16bitových programů.

Devadesát pětky už podporovaly dlouhé názvy souborů (až 256 znaků) a systém byl tzv. plug and play. Microsoft zlepšil autodetekci hardwaru, takže po přidání nových komponent vyzval k instalaci nových ovladačů.


Promo video s „Přáteli“

V pozdějších servisních balíčcích a reedicích (až Windows 95 OSR2 z roku 1997) přibývaly další hardwarové novinky. Disky mohly používat rychlejší rozhraní UDMA a souborový systém FAT32. Do systému se později dostala podpora USB, IEEE1394 (FireWire), AGP nebo instrukcí MMX.

Stoupaly i hardwarové požadavky. Dnes by lidé nad takovým skokem asi řvali hodně hlasitě. Zatímco Windows 3.1 stačil procesor Intel 286, 2 MB RAM (3 MB u síťové verze) a 6 MB diskového prostoru, Windows 95 chtěly úplně nové železo (větší, dražší).


Start Me Up od Rolling Stones

Mimimem byl procesor Intel 386DS, 4 MB RAM, systém potřeboval 50 až 85 MB místa na disku a VGA monitor. Doporučenými požadavky je Intel 486, 8 MB RAM, SVGA monitor. Microsoft systém udržoval při životě díky rozšířené podpoře až do konce roku 2001.

Zdroj: Wikipedia, příručka Windows 95

Byl pro vás článek přínosný?