Hlavní navigace

Windows Azure: Nová platforma pro cloud computing

28. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tzv. cloud computing je termín, používaný pro aplikace s centralizovaným úložištěm dat: U těchto aplikací jsou data uživatelů uložena na centrálním serveru a uživatelé k nim přistupují pomocí nějakého klienta. Příkladem může být známý Google Docs (klientem je v tomto případě webový prohlížeč), kdy se dokumenty, se kterými uživatel pracuje, nacházejí na serverech Googlu.

Microsoft nechce zůstat pozadu, a proto oznamuje novou platformu – Windows Azure. Dle slov vrchního softwarového architekta Microsoftu Raye Ozzieho se má jednat o „Windows pro cloud (computing)“. Tato platforma umožní vývojářům tvořit aplikace, jež budou běžet spíše na internetu/serverech, než na samotných počítačích uživatelů.

Microsoft rovněž doufá, že zákazníci budou chtít ukládat svá data v obrovských „cloud“ datacentrech. Ke všem svým datům, od e-mailů až po fotografie a videa, tak budou moci přistupovat odkudkoliv, a to z libovolného zařízení připojeného k internetu. Framework Windows Azure můžeme očekávat spolu s finální verzí Windows 7.

Zdroj: BBC News

Byl pro vás článek přínosný?